Lóerő

2011.10.28. 06:56

Eljött a téli gumik ideje

Bár Magyarországon a jogszabályok szerint a gépjárműveket nem kötelező felszerelni téli gumival, a szakemberek úgy látják, mind többen használják a biztonságos közlekedésükért.

Gyuricza Ferenc

A lágyabb keverékű abroncsoknak tartósan hét fok alatt vehetjük igazán hasznát. Ennél hidegebb esetén a nyári gumi megkeményedik, tapadása gyengébbé válik, ezért a csúszós, nyálkás úton könnyebben megcsúszik, s a fékút jelentősen nő. A téli gumi nemcsak összetétele, de a mintázata miatt is jobban alkalmazkodik a megváltozott időjárási körülményekhez, tagoltabb felülete miatt a havas, latyakos úton jobb menettartást is biztosít. A szakirodalom szerint hóban még a rosszabb minőségű, olcsóbb téli gumi is sokkal jobb menetteljesítményre képes, mint a legdrágább nyári abroncs. Létezik úgynevezett négyévszakos gumi is, amely télen-nyáron egyaránt használható, ám ez nem egyenértékű a szezonális abronccsal. A négyévszakos gumit azoknak ajánlják, akik télen ritkán, szélsőséges időjárási körülmények között egyáltalán nem közlekednek, ezért nekik a két külön garnitúra abroncsra nem éri meg beruházni.


- Körülbelül két hete indult meg a roham, azóta folyamatosan rakjuk fel a téli gumikat az autókra - mondja a Lenti mumori városrészében található műhelyben Siebel Balázs. - A korábbi években még az volt a jellemző, hogy a gépkocsi-tulajdonosok többsége kivárta a rossz idő, az első havazás beköszöntét. Tavaly már azt tapasztaltuk, hogy sokkal több az előrelátó sofőr, így október második felétől elkezdik átszereltetni a kerekeket. Idén hasonló a helyzet, ugyanakkor problémát jelent, hogy gumihiány van az országban, vagyis egyre nehezebb jó minőségű abroncsokat beszerezni.

Siebel Balázs úgy látja, a gépkocsi-tulajdonosok többsége még mindig úgy gondolkodik, hogy inkább átszerelteti a kereket, s pénzügyi-gazdasági okok miatt nem ruháznak be két garnitúra felnire. Becslése szerint talán negyven százalék lehet, aki csak cserélteti a kerekeket. Ebben persze az is szerepet játszhat, hogy ezt a műveletet otthon is elvégezhetjük, míg a gumi átszerelését nemigen.

Bíró Lajos rendszeresen használja személyautóját, elmondása szerint munkaeszköz nála. A rendszeres szervizelést ezért elengedhetetlennek tartja, így az abroncsokat is szervizben cserélteti le.

- Két garnitúra felnim van, odahaza saját magam is könnyen el tudnám végezni ezt a műveletet, de a centírozás miatt mégis mindig szakemberre bízom - sorolja. - Sokat utazom, így három-négy évente új garnitúrát kell vennem, ami nagyobb kiadás, de mindennél többet ér számomra a biztonság. Külföldön is gyakran megfordulok, Szlovéniában, Ausztriában rendszeresen ellenőrzik a gumikat, a hólánc meglétét. Talán kevesen tudják, ha ezekben az országokban téli körülmények között nyári gumis autóval okozunk balesetet, az komoly jogkövetkezményekkel jár.



Lóerő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!