Lenti

2011.02.28. 18:04

A hastánc ma reneszánszát éli

Az arab kultúra, azon belül is az egyiptomi hastánc, a gasztronómia, valamint az oriental pop-zene népszerűsítésére szerveztek estet szombaton Lentiben. A rendezvényen helyi, zalaegerszegi és nagykanizsai táncosok mutatkoztak be.

Gyuricza Ferenc

Sejtelmes keleti zene, félhomály, vízipipafüst, jellegzetes keleti épületeket idéző rajzok, valamint az arab ételek édeskés illata alapozta meg a hangulatot az első arab esthez. A város egyik éttermében a közel-kelet világát megelevenítő táncosok produkciója fokozta a vágyat a nézelődőkben a nálunk igencsak egzotikusnak számító világ megismerése iránt.

– Népszerűsíteni kívánjuk az arab kultúrát, annak táncos- zenés elemeit, de közben természetesen a keleti gasztronómiát is – mondta Boa Veronika, a rendezvény szervezője. – Budapesten, illetve az ország nagyobb városaiban – például Békéscsabán, ahol jelenleg élek – ennek már komoly hagyománya van, a kisebb településeken viszont még nem igazán találkozhat a szórakoztatás ezen formájával az érdeklődő.


Boa Veronika szerint a hastánc ma reneszánszát éli, az egyik legkedveltebb mozgásforma. Zala megyében is vagy tíz tanár van, a táncosok száma pedig százas nagyságrendű. A Lentiben megtartott esten a nagykanizsai Zhafira Oriental és Izdihar csoport, Zalaegerszegről Nasreen és az Ezer Rózsa Kertje, helyből pedig a Yalla és a Sheba csoport mutatta be produkcióját. A táncosok többnyire egyiptomi hastáncprodukciókkal léptek fel – Boa Veronika szerint ez az a mozgáskultúra, amit mi hastáncként ismerünk –, de akadtak kifejezetten show-tánc elemek is. A két részre osztott műsor keretében pedig egy rövid arab popkoncertet hallgathattak végig az érdeklődők az est házigazdája jóvoltából.

– Folytatni szeretnénk a sorozatot, a terveink szerint a következő arab estre valamikor a nyár folyamán kerülne sor Lentiben – tette még hozzá Boa Veronika. – Számítunk az idegenforgalmi szezonra, s mindenképpen szabadtéren rendeznénk meg a programot. Az első est sikere mutatja, lenne rá érdeklődés. 



További cikkek a témában a kapcsolt anyagok között!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!