Lenti

2009.09.29. 02:29

A tengerparttól hazáig

Lovászi - Három helyi alkotó képeiből nyílt kiállítás a Buda Ernő Általános Iskolában. Zentai Ferenc első alkalommal mutatta meg a közönség előtt festményeit, míg az intézmény két pedagógusa, Tájcsnek Károly és Csáki Lajos fotókkal tette teljessé a tárlatot.

Kelemen Valéria

A közös kiállítás alapja a faluhoz való kötődés, hisz Zentai Ferenc is lovászi lakos, bár manapság többnyire Írországban tartózkodik. A festészettel autodidakta módon ismerkedő alkotó főleg tájképeit mutatta meg, de néhány bibliai témájú képét is hazahozta.

- Gyermekkorom óta érdekel a képzőművészet, eleinte akvarellel próbálkoztam - mondja magáról Zentai Ferenc. - Később áttértem a temperára, majd a közelmúltban az olajra. Általában vászonra festek, de olykor előfordul, hogy farostra és papírra is. Van egy sajátos technikám: gyakran több réteget viszek fel a vászonra temperával (így térhatást adok a képeknek), majd az egészet átfestem olajjal.


Zentai Ferenc (a képen),  Tájcsnek Károly  és Csáki Lajos kiállítása
Fotó: Gyuricza Ferenc

Zentai Ferenc hozzátette: azóta állt rá igazán a festészetre, mióta kikerült Írországba. Az ottani miliő, a varázslatos, sziklás tengerpart ihlette, hogy ismét ecsetet fogjon a kezébe. A zöld sziget vissza is köszön egyes képein, a legtöbb alkotásának témája mégis inkább a saját képzeletének terméke. Képeit emellett harsány színvilág jellemzi, az alkotó szerint mindez a kreativitásának fokmérője is egyben, hiszen mindössze hat színt használ, azokból keveri ki a különböző árnyalatokat.

- A legtöbb képem természetesen Írországban készült, de dolgoztam idehaza is - folytatta. - Amikor felajánlották, hogy Dublinban szerveznek egy kiállítást számomra, arra gondoltam, hogy talán mégis otthon kellene előbb megmutatnom magam. Hazahoztam a képeimet, s nagy örömömre Lovásziban volt fogadókészség az ötletre. A későbbiekben a volt iskolámban, Pákán is szeretnék bemutatkozni, s a dublini lehetőséget sem hagyom ki.

Az e héten még megtekinthető lovászi tárlaton Zentai Ferenc festményei mellett a helyi iskola két pedagógusa, Csáki Lajos és Tájcsnek Károly fotói is szerepelnek. Utóbbi felvételein elsősorban a természet szépsége köszön vissza: a fotós elmondása szerint rengeteget barangol a környező erdőkben, szőlőhegyeken, s így találja meg témáit. Csáki Lajost inkább az apróbb részletek, az érdekes formák vonzzák, képein éppúgy megjelenhet az ember, mint akár egy szépen megmunkált kézműipari termék. Illetve ő előszeretettel használja ki a fény és az árnyék játéka adta lehetőségeket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!