Kultúra

2017.05.31. 17:15

Szép Zalában születtek - Országos versenyen szerepelhetnek a söjtöri népdalkör tagjai

SÖJTÖR - Csodaszép énekszótól hangos szerda esténként a söjtöri faluház emelete, hiszen a nagy múltú Söjtöri Népdalkör Egyesület már évek óta ott tartja próbáit.

Rákos Bianka

A csapat jelenleg a június 23-tól Hajdúszoboszlón megrendezésre kerülő Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud döntőjére készül.

- Korábban a hetvenes évek végétől egészen a rendszerváltozásig működtünk Szalay Annamária vezetésével. A feloszlás után hosszú szünet következett, végül 2001-ben az egyik alapító tag, Ruttai Györgyné szedte össze a csapatot: így alakultunk újjá. 2003-tól egyesületként működünk. Tíz éven keresztül, dr. Paragi János volt az elnök, de nagy segítségünkre volt Koltai Erzsébet is, akinek rengeteg hagyományőrző műsort köszönhetünk - emlékezett vissza a kezdetekre Békefi Lászlóné, a csapat jelenlegi vezetője.

A főleg nyugdíjasokból álló dalkör a tavalyi évben ünnepelte újraalakulásának tizenötödik évfordulóját. A hosszú évek alatt rengeteg versenyen és rendezvényen vettek részt különleges produkcióikkal.

A Söjtöri Népdalkör Egyesület néhány tagja, Toplak Józsefné, Farkas Józsefné, Molnár Józsefné, Nyakas Lászlóné, Békefi Lászlóné és Horváth Istvánné   Fotó:A szerző

- A csoport gyakran fellép a környező falvak eseményein, amellyel nagy szerepet játszik a kulturális életben. Annak idején a zalaegerszegi MMIK-ban egy hagyományőrző pályázaton, valamint a Szép Zalában Születtem című rendezvénysorozaton is részt vettünk, kiváló eredményekkel.

Nemrég Zalaegerszegre látogatott az Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud zsűrije, akkor a válogató után a középdöntőbe, majd a maximális pontszámot megszerezve, a döntőbe is bejutott a csapatunk. Az eredményben nagy szerepet játszott az egyik legfiatalabb tagunk, Bekő Norbert szólóéneke, akinek hangja teljesen magával ragadta a zsűrit - újságolta Nyitrai Gyuláné, aki a hetvenes évek óta tagja az egyesületnek.

Békefi Lászlóné szerint a sikert egyedi produkcióiknak is köszönhetik. A Söjtöri Népdalkör Egyesület különlegessége, hogy az éneklést a színjátszással ötvözik, jelmezeket öltenek és minden fellépésüknek története van, amelyre forgatókönyv segítségével készülnek fel.

- A Nyugdíjas Ki-Mit-Tudon a "Májusfaállítás" című előadásunkat mutattuk be. A műsorunk egyik poénja, hogy szerepel benne egy szégyenfa is, amely söjtöri sajátosság. A történet szerint egy leány kikosarazta az udvarlóját, aki májusfa helyett egy száraz fát állított neki. A szégyenfára a bilitől kezdve minden csúfságot ráaggatott. Ugyanezt a műsort kicsit kibővítettük, így az új változattal szeretnénk megmérettetni magunkat a döntőben - nyilatkozta a csapat vezetője.

A népdalkör külföldre, főleg Söjtör testvérfalvaiba is gyakran ellátogat.

- Legutóbb Szlovéniában, Zsitkócon (itkovci) voltunk vendégszerepelni, az ottani kulturális közösség 30. évfordulóján. Söjtör és a település között Deák Ferenc által van kapcsolat, hiszen a haza bölcse itt született, ám nagyszülei Zsitkócon éltek. A korábbi elnök, dr. Paragi János által kerültünk kapcsolatba a szintén szlovéniai Gyertyános (Gaberje) településsel is, ahová gyakran járunk fellépni - mesélte Békefi Lászlóné.

A dalkörnek jelenleg tizenhat aktív tagja van, ebből Horváth Istvánné és Nyitrai Gyuláné a kezdetek óta erősíti a csapatot. A tagok nagy része már nyugdíjas, de szeretnének a fiatalok felé is nyitni, bár ez nem könnyű feladat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!