Kultúra

2015.08.17. 12:15

Ez a Pántlika összeköt - A baki táncegyüttes 25 évének keresztmetszete a színpadon

Bak - A tánc családok életét szervezi, barátságokat alakít, szerelmeket sző, közösséget épít Bakon. A Pántlika Néptáncegyüttes 25 éve szerez örömöt a tagoknak, és a közönségnek egyaránt.

Arany Horváth Zsuzsa

A hétvégén az együttes jubileumi faluházi fellépésén a záróképben 100 táncos produkcióját tapsolhatta a népes publikum. A nézők soraiban keszthelyi, siófoki, de még külföldi vendégek is nyugtázhatták, több mint jó ötletnek bizonyult a negyed századdal ezelőtti gyermeki vágy: aki néptáncolni szeretne, keresse fel a KISZÖV együttes tagját, Baloghné Bacsa Ibolyát. A megalakult együttes vezetője, aki azóta a faluház programjainak vezetését is magára vállalta, lapunknak elmondta, nem akármilyen élmény a müncheni sugárutakon részesének lenni egy 7 kilométeres felvonulásnak. Ahogy az sem, amikor a függöny mögött szurkol az ember az öttagú táncoslábú Németh-családnak. Vagy az a meglepetés, amikor a fővárosi Kenyérfesztiválon nívós pesti csoportokat utasítanak maguk mögé. S persze napi izgalom az is, ahogy Scheibert Józsefné varrónő áldozatos éjszakázásainak köszönhetően elkészülhet sok egyéb kosztüm között a csak képről ismert hajdani baki viselet.

A visszatérő táncosok kalocsai táncot adtak elő szombaton

- Nem lehet elfelejteni a jelenetet, amikor Pont ilyen volt a nagyanyámnak! ,- mondta meglepetten Tóth István, látván a lányokon a ruhát - mesélte a hétvégi izgalmak után Baloghé Bacsa Ibolya. Akinek természetesen az a legnagyobb öröm tánc-ügyben, hogy a lánya, Éva ma már a Budapest főváros Bartók Táncegyüttese formációban ropja. A két csapat egyébként együttműködik a koreográfiák kimunkálásában. Az együttes szisztematikusan fejlődött arra a szintre, hogy ma már a Kárpát-medence összes táncdialektusa a lábukra illik. Ehhez persze az kell, hogy a mára öt generációt képviselő tagok szinte egyetlen nagy családként vegyék ki a részüket a heti próbákból, az utazásokból, fellépésekből.

Valamint az, hogy vezetőjük folyamatosan bújja az archív felvételeket, nekik való tánckollekció után kutatva. Nem véletlen szegélyezik az útjukat a Zala Megyei Művészeti Fesztivál nívódíjai, a számtalan külföldi turné, meg a neves ünnepeken való szereplés megszámlálhatatlan alkalma.

Rábai Miklós Háromugrós című koreográfiáját az ifjúsági csoport és a visszatérő leányok a jubileum alkalmával együtt táncolták Fotó: Baki Faluház

- Az egyik legfontosabb esemény az évben, amikor egy hetes táborozásra megyünk Bázakerettyére, ami igazi, de nyilván tánccal telő nyaralás egyben - jelzi a felkészülés elemeit az együttes vezetője. - Ilyenkor a kicsik észrevétlen lesik el a nagyoktól a lépéseket.

Együttes 25 év leforgása alatt sok barátot, jóakarót szerzett. Köszönik a szülők áldozatos munkáját, az önkormányzat, Molnár Károly polgármester és a Göcsej Kapuja Bak Általános Iskola segítségét, Garamvölgyi György igazgató, Tamás Béláné igazgatóhelyettes támogatását. Külön becsben tartják Reizer Ferencné, Béresné Simon Eszter és Szegletné Czigány Judit segítségét, nem beszélve Domonkos László prímás és az összes nekik húzó zenekar muzsikájáról. A Baki Pántlika Néptáncegyüttes 10 éve tagja a Körtánc Alapfokú Művészetoktatási Intézménynek. Így kerültek szoros kapcsolatba Varga János koreográfussal és a Zalai Táncegyüttessel.

E sorok írója tanúsíthatja, a fiatalok nemcsak táncot, de emberi tartást, egymásra való odafigyelést, gáláns férfiúi és szelíd kisasszonyi magatartást is tanulnak a Pántlikában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!