Kultúra

2014.07.09. 14:45

Képek az életrajzból, Hahóttól Szepetnekig

Nagykanizsa - A Képek az életrajzból című könyv immár a 9. a sorban, amiben a 81 éves dr. Dobó László leginkább a Hahóton és Szepetneken eltöltött dolgos évek bemutatására törekszik.

Horváth-Balogh Attila

Dr. Dobó László új könyvével, amely nem csak az ő életéről, hanem az 50-60 évvel ezelőtti Hahótról és Szepetnekről is szól. Fotó: Szakony Attila

A szerző – ahogy mondani szokták – a kályhától indul, az érettségi és a pályaválasztás időszakának kellemes élményeit idéz fel újra. "Jöttek a főiskolákról, az egyetemektől kiküldöttek beiskolázni bennünket... Különórákat tartottak, ismertették az iskola előnyeit, követelményeit, a pálya szépségeit. Az 5.-6. alkalommal a Pécsi Pedagógiai Főiskoláról látogatott el hozzánk egy igazán jó fellépésű, fiatal tanár. Ő a legkevesebbet az iskoláról és a tanulásról szólt. A Mecsek tájainak szépségét ecsetelte, a sportolási lehetőségeket vázolta, a pécsi lányok bájairól hallhattunk – s már emelkedtek is a kezek. Kilencen tétovázás nélkül felírattuk a nevünket." – írja a vékony, füzetforma könyvecskében. Így lett hát pedagógiai főiskolás. Friss diplomájával a kezében Hahóton, az ottani iskolában kapott állást, majd Szepetneken tanította a gyerekeket csupa szép és jó dologra. És persze, mindenhol volt színjátszókör, Hahóton például az egész tantestület szerepelt a Légy jó mindhalálig című darabban – és mi mást alakíthattak volna, mint a szigorú tanári kart...

– Nagyon jól éreztem magam e két településen, szerettem a hahótiakat és a szepetnekieket és úgy éreztem, itt az idő, hogy megörvendeztessem őket azzal, hogy felidézem az akkori idő legszebb emlékeit – árulta el végül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!