Kultúra

2014.07.28. 14:20

Interjú Puskás Tamással, a Centrál Színház igazgatójával

Keszthely - Javában zajlanak a kastélybeli nyári játékok előadásai. Ennek kapcsán beszélgettünk a rendező-szervező Puskás Tamással.

Zámbó Balázs

- Mióta szervezik a nyári színházat Keszthelyen a Festetics-kastély parkjában?

- Az első Keszthelyi Nyári Játékok 2000-ben volt. Az idei immár a tizenötödik.

Feleségének, Básti Juli színművésznőnek vannak keszthelyi gyökerei...

- Básti Juli az igazi ötletgazda. A feleségem gyerekkorától Szigligeten töltötte minden nyarát. Édesapja, Básti Lajos keszthelyi születésű, ott a premontreieknél érettségizett és csak 18 évesen hagyta el a várost. Nekem gyerekkori kéktúrás, majd későbbi kulturális emlékeim vannak Keszthellyel kapcsolatban. A kastély rabul ejtő, aki egyszer látja, nem felejti el, szóval adódott az ötlet.

Puskás Tamás: A tehetséges színházcsináló a szívében érzi a közönség elvárásait

- Miért döntöttek éppen Keszthely mellett, amikor a nyári színház ötlete megfogalmazódott?

- A legnehezebb az eleje volt. Létrehozni, megteremteni magát a Nyári Játékokat. Elhitetni a várossal, az önkormányzattal, a kastély igazgatójával, hogy ez a város érdeke, szüksége van rá. Aztán nekiállni és megszervezni mindenféle segítség nélkül, saját erőből. Közben magánemberként is szerettük volna jól érezni magunkat, hiszen a kisebbik fiunk alig múlt egyéves akkoriban. Nagy kihívás volt. A tetejében, az első nyár után meggyanúsítottak minket, hogy elloptuk volna az egyébként addig veszteséges játékok nem létező hasznát. De az emberi természet mellett, a természet maga is kikelt néha ellenünk. Volt néha hatalmas vihar, kidőlő fa, méteres kígyó, hisztis menyasszony, vacogtató nyár, de szerencsére az idő mindent megszépít, a sebeket is begyógyítja...

- Az elmúlt években mit tekint igazán sikernek a nyári színházban?

- A legnagyobb sikerek sorában a 15 remek nyarat, a 15 bemutatót és az ezalatt az idő alatt jegyet vásároló 100 ezernél több lelkes és elégedett nézőt említeném. A nyári színházi játék nagyon más, mint a kőszínházi. Már a helyszín is áldott, mindenki úgy érzi, néző is, játszó is, valami ünnepi, egyszeri alkalom résztvevői. Pedig a színészek, a műszakiak is komolyan dolgoznak, ugyanúgy, mint bent a színházban egész évben, bizony néha sokkal nehezebb körülmények között.

Básti Juli keszthelyi gyökerekkel bír (Fotó: centrál színház, Zámbó Balázs)

- Hogy érzi, sikerül évről évre a közönség elvárásainak megfelelni?

- A közönség elvárását a tehetséges színházcsináló a szívében érzi. Úgy, és azt csinálja, ami hite szerint a közönség kedvét szolgálja, ami a javukra van. Ha úgy tetszik, éppen azt meséli, amit aznap este hallani akarnak tőle. Engem a történet mesélése érdekel a legjobban. A többi szorgalom, munka és becsület kérdése.

- Mekkora előkészítést igényel egy nyári szezon leszervezése, mekkora stábbal dolgoznak ilyenkor?

- Ha a nyári játékok hátterét nem a Centrál Színház adná, már régen fel kellett volna adjuk. Az egész Centrál Színház azért dolgozik tavasszal és kora nyáron, hogy legyen Keszthelyi Nyári Játékok, azért, hogy itt lehessünk.

- Mire számíthatnak az idei szezonban a nézők, milyen szereplőgárda, milyen előadások várják Keszthelyen a színházkedvelőket.

- Régi szokásunk szerint egy nyitóelőadást a Hét boszorkát hoztuk, ami dalest a szerelemről Horgas Eszter, Básti Juli, Polyák Lilla, Falusi Mariann, Botos Éva, Tompos Kátya és Ágoston Kati fellépésével, azután a felülmúlhatatlanul komikus vígjátékot, Michael Frayn bohózatát, a Függöny fel!-t játsszuk 13-szor, Pokorni Lia, Bereczky Zoltán, Szemenyei János Schmied Zoli főszereplésével.

- A nyári színház előadásai egyre sikeresebbek és keresettebbek nemcsak Keszthelyen, hanem az egész Dunántúlon. Mik a jövőbeni tervei a Nyári Színházzal?

- Sikerünk biztosítéka az országban egyedülálló szépségű kastély és park, nekünk csak meg kell felelnünk a kihívásnak. Ilyen körülmények között nem csoda, ha azt kívánjuk: érje meg a Nyári Játékok a századik születésnapját. Ha helyszín, közönség és játszók így egymásra találnak, miképpen eddig is, akkor erre van is remény. Győztes csapaton ne változtass mondja a tapasztalt, most már csak azt a százat kéne megérnünk valahogyan!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!