Kultúra

2014.06.23. 14:05

Kézműves örökség - Pénteken kezdődik a XXXIV. Őrségi Vásár

Őriszentpéter - A korábbi évek hagyományainak megfelelően ezúttal is június utolsó hétvégéjén rendezik meg a három napos Őrségi vásárt.

Gyuricza Ferenc

A térség legnagyobb kézműves és népművészeti rendezvénye pénteken kezdődik, az árusok és kiállítók többségét azonban szombatra és vasárnapra várják a szervezők, s ugyanezen a két napon tartják a kulturális és egyéb kísérőrendezvények többségét is.

Az Őrségi Vásár története immár több, mint három évtizedre tekint vissza, az őrségi kézműves hagyományokat fókuszba állító első rendezvényt még 1981-ben hívták életre, s azóta évről évre folyamatosan nő a vonzereje. Különlegességét adja, hogy kiállítóinak és árusainak jelentés része valóban a kézművesek, népi iparművészek közül kerül ki, egy részük ráadásul a Kárpát-medence határon túli területeiről, Erdélyből, a Felvidékről vagy éppen a Muravidék magyarlakta településeiről érkezik. A vásárban mások mellett fazekasok, kosárfonók, kovácsok, háziszőttes készítők, bőrdíszművesek, illetve fafaragók kínálják a termékeiket.

A három napos Őrségi vásárt számos egyéb program is kíséri. Bemutatkoznak a régió hagyományőrző és művészeti együttesei, kiállítások és előadások, valamint szabadidős és sportprogramok is várják a látogatókat. Péntek este Nótár Mary, szombaton mások mellett a korábbi Kormorán tagok által létrehozott Örökség zenekar, a Bognár Szilvia vezette EtNoé, továbbá a zalaegerszegi Folkish együttes lép fel, vasárnap este hat órától pedig Rúzsa Magdi ad koncertet zenekarával a szabadtéri színpadon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!