Kultúra

2014.04.14. 10:50

A torna után jött a tánc, ének, színjátszás

2002-ben a területi önkormányzati képviselő-testület tagjaként kezdtem a páterdombi közösség szervezését.

Akkor, városrészünk néhány hölgy lakója igényként fogalmazta meg, hogy heti rendszerességgel legyen torna a közösségi házban. Török Zoltán (akkori képviselőnk) támogatott bennünket, és minden hétfőn este igénybe vehettünk egy helyiséget a tornagyakorlatokhoz. Szerencsénkre, Bánki József testnevelő tanár önzetlenül felvállalta (és azóta is vállalja) a foglalkozások irányítását.

Rövid idő elmúltával a közösség tagjai azt javasolták, ne csak tornázzunk, hanem régi táncokat is elevenítsünk fel. Elkezdődött a tánctanulás. Ebben az időszakban a felnőttekből álló csoporttal párhuzamosan működött egy gyermekközösség is, akikkel különböző színdarabokat tanultunk, népi játékokat elevenítettünk fel, páterdombi műsoros estéket szerveztünk, karácsonykor, farsangkor.

Ez idő alatt a felnőtt közösség létszáma folyamatosan bővült. Már nemcsak tornázni, táncolni, hanem énekelni, színdarabokat tanulni, valamint a páterdombi rendezvényeken szerepelni is akartunk.

Az egyesület idei emlékezetes programja volt a farsangi est. Fotó: Páterdomb a Kultúráért Egyesület

A sors, vagy a véletlen ajándékának tulajdoníthatjuk, hogy csoportunk ismét egy önzetlen, sokoldalú; táncot, éneket, zenét, népdalokat, szerepjátékokat kedvelő személyiséggel, Loppert Anikóval gazdagodott. Hétfőnkénti feladataink ezután két részre osztódtak. Másfél óra kulturális foglalkozással bővült, az egy óra időtartamú torna.

Tánc, zene, ének, népdal, mese és szerepjátékok variációját Loppert Anikó nagyon jó pedagógiai érzékkel tanítja meg nekünk. Évente legalább két alkalommal meghívást kapunk az idősek otthonába, ahol nagy örömünkre vidám, boldog perceket tudunk szerezni az ott élő idős embereknek. A Páterdombon évente négy alkalommal (farsang, március 15. , idősek napja és karácsony) műsoros esttel kedveskedünk az érdeklődőknek. Aktív részesei vagyunk a páterdombi búcsúi prog-ramoknak is.

Vetélkedőkön (Országos Nyugdíjas Ki Mit Tud, Szépkorúak találkozója Gellénháza) különböző produkciókkal (Megcsalt férj balladája, Róka Miska megjavul, Nem jól van ez így, asszonyok) vettünk részt. Mindenütt nagyon jó elismerésben részesültünk.

Együttműködő kapcsolatot tartunk a csonkahegyháti „Csillagvirág" dalkörrel is, akik hasonló szerepet töltenek be szűkebb és tágabb környezetükben. A városi önkormányzat a lehetőségeihez mérten támogatott és támogat bennünket.

Hosszú ideig tervezgettük, és 2013. június 13-án, megalapítottuk a „Páterdomb a Kultúráért Egyesületet" 22 alapító taggal. Egyesületünk idei első nagy programja a farsangi est volt, amelyre korábbi hagyományainkhoz híven, színes műsorral készültünk. Verseket szavaltunk, dalokat énekeltünk, táncoltunk, mesejátékot adtunk elő, humoros jeleneten mulathatott a közönségünk.

Azt gondolom a vidám, színes, hangulatos estünknek külön említésre érdemes része volt, hogy az egyesületünk tagjai, valamint a hozzánk érkező vendégek különböző süteményekkel lepnek meg bennünket, ami természetesen receptek cseréjével párosul. Örömmel állapíthatjuk meg, hogy egyesületünk önzetlen, a közösségért sokat munkálkodó, jó emberi tulajdonságokkal, emberi értékekkel rendelkező tagokból áll. Gecse Péter önkormányzati képviselő, és a város önkormányzata is támogatja tevékenységünket.

Szeretnénk a jövőben is pozitív elgondolásainkat, vállalt feladatainkat megvalósítani annak reményében, hogy továbbra minél több embertársunk örömére cselekszünk.

Dr. Hertelendy Lajosné, az egyesület elnöke

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!