Kultúra

2013.08.31. 10:23

Staféta Nagy Bélával

Egy héttel ezelőtt a fazekas Csuti Tibor egy másik Népi Iparművésznek, Nagy Béla fafaragónak "dobta tovább a labdát", azt tudakolva: a zalai népművészeti egyesület hogyan szerepelt az idei mesterségek ünnepén.

- A népművészeti seregszemlét idén huszonhetedik alkalommal rendezték meg, és szervezetünk a kezdetektől résztvevő – kezdte Nagy Béla, a megyénkbeli egyesület titkára. – Küldöttségünk hatvanegy tagból állt, ami önmagában is szép szám, de külön büszkék vagyunk arra, hogy a társaság fele a fiatal korosztályhoz tartozott. Ez a meghatározás nálunk a 14-35 évesekre utal, utóbbi a Népművészet Ifjú Mestere cím korhatára. Az egyesületünk egyik legfontosabb deklarált célja a hagyományok örökítése, olyan világban, amikor a nagyapák vagy a kézműves céhbeli mesterek nem adják tovább a tudásukat.

A mesterségek ünnepe – mint Nagy Béla fogalmazott – a mesterek ünnepe is, és szervezői mindig kiválasztanak egy kiemelt „műfajt”, ez idén a gyapjúfeldolgozás volt.

- Természetesen mi is hangsúlyt fektettünk erre, hat munkahelyen a teljes folyamatot végigkövethették a látogatók – folytatta a népművészek zalai titkára. – A gyapjú nyírásától a kártoláson és a nemezelésen át a szövésig terjedt a kínálat. Ezzel a seregszemle Év műhelye kategóriájában a legjobb három közé kerültünk, s bár a díjat – amelyről tulajdonképpen pénzfeldobás döntött - végül nem mi kaptuk meg, büszkék vagyunk erre.

Nagy Béla kérdése szűkebb szakterületébe vág. Skrabut Évát, a Gébárti Kézművesek Háza szakmai vezetőjét kéri: beszéljen az országos fafaragó táborról, amit szeptember 9-től bonyolítanak le az intézményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!