Kultúra

2013.08.09. 22:00

Nyolcvan esztendős lenne Orsovszky István táncművész, koreográfus

Zalaegerszeg - Szombat délután négy órakor harminc fős csendes társaságot láthatnak a zalaegerszegi Göcseji úti temető szegletében az arra járók.

Arany Horváth Zsuzsa

A hajdani híres Zalai Táncegyüttes tagjai róják le emlékező kegyeletüket e módon mesterük, vezetőjük, Orsovszky István előtt. Aki ma lenne nyolcvan éves, de sajnos már 2009 óta nincs közöttünk. A sírjánál gyülekezők Rácz Tibor színművész tolmácsolásában hallgathatják meg egyik kedvenc versét, József Attilától Az emberiség című költeményt. A Szegedről érkező színész még zalaegerszegi éveiben kötött örök barátságot a zalai és a hazai táncművészet jeles alakjával, aki a néptáncnak egyéni hangvétellel szerzett jogot a színpadon. (Erről így írt a szaksajtó: a táncfolklór művészetté adaptálásának, a táncszínházi műfaj megteremtésének meghatározó egyénisége".) A Pécsett született művész előbb odahaza, majd Budapesten kezdte pályafutását: a Duna Művészegyüttesben a legnagyobbaktól tanulhatott, mígnem maga is mesterré vált. Olyannyira, hogy 1959-ben már a néptáncoktatók tanfolyamát vezette Zalaegerszegen. Tulajdonképpen ennek révén került a Zalai Táncegyüttes élére, hogy aztán a hetvenes, nyolcvanas évekre nemzetközi megmérettetések alapján is fogalommá váljon a csoport.

Terpszikhoré szolgálatában című könyvével a kezében. Fotó: archív

Szerteágazó és gazdag táncművészi munkásságának egyik kiemelkedő " alkotása" a máig élő Zala Kamaratánc Fesztivál, amely országos bemutatkozási lehetőséget nyújt a feltörekvő táncos ifjúságnak. Ugyanígy a pedagógusi tevékenysége is maradandó nyomot hagyott a hazai táncművészet egén, számos tanítványa lett koreográfus és táncoktató. Egyedi ízű korszak az életében a Hevesi Sándor Színháznál töltött tíz esztendő koreográfusként vett részt Ruszt József több rendezésében. Ezt a korszakot az egerszegi Főiskolai Táncszínház megalapítása, a lenti társulatnál, valamint a nagykanizsai piarista iskolában töltött tartalmas idő követte.

Socit hiszen őt mindenki így szólította egész életében az emberi kapcsolatok boncolgatása foglalkoztatta, legyen az a történelem, a szerelem, a hit, a bánat, az öröm. Mindezeket a mozdulatok nyelvén tolmácsolta puritán egyszerűséggel, az emberi test iránti odaadó és megható tisztelettel. Koreográfiáinak javát a Bartók ihlette Allegro barbaro, Haláltánc, C-dúr rondó, Requiem ma DVD-k őrzik, melyek talán arra várnak, hogy alkalmas időben egy emlékező est keretében váljanak ismét közkinccsé. Addig is, barátai, tanítványai, táncosai ma este együtt költenek el egy vacsorát nélküle, de mégis vele.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!