Kultúra

2013.01.03. 16:08

Tíz éves jubileumot ünnepelnek

Lovászi - A helyi közösségi és kulturális élet szervezése, illetve a hagyományápolás - e három témakör köré szervezte a tevékenységének döntő hányadát a Kerka-völgye Baráti Kör Egyesület. A lovászi civil szervezet most ünnepli fennállása tíz éves jubileumát.

Gyuricza Ferenc

A 24 tagú egyesület egy szintén helyi kezdeményezésből nőtte ki magát, a községben már 1994-ben megalakult a Faluszépítő Egyesület, amely elsősorban a hagyományápolást tekintette fő feladatának - tudtuk meg a Kerka-völgye Baráti Kör elnökétől, Jánosi Ferenctől. A váltásra elsősorban praktikus okok miatt volt szükség, az új szervezet elődjétől eltérően már bejegyzett egyesületként működött, illetve új tevékenységeket is magába integrált, így az egyesületen belül olyan művészeti csoportok kezdték meg működésüket, mint a Mixolid kamarakórus vagy a Faluszínház.

Jánosi Ferenc a légoltalmi pince bejáratánál (Fotó: Gyuricza Ferenc)

- Az elmúlt egy évtized során szinte nem volt a faluban olyan rendezvény, ahol ne működtünk volna közre - magyarázta az elnök. - Emellett mi honosítottuk meg a falukarácsonyt és az augusztus 20-i ünnepséget is, amelyek fontos részévé váltak a község éves programsorozatának. Mindehhez nagy segítséget kaptunk dr. Szöllősi Judittól, aki hosszú éveken keresztül mint alelnök dolgozott, illetve ezzel párhuzamosan a Faluszínházat is ő irányította.

János Ferenc hozzátette: kutatták az 56-os helyi eseményeket, foglalkoztak a település alatt megbúvó, hatalmas kiterjedésű légoltalmi pince történetében is, s könyvkiadás is kapcsolódik az egyesület nevéhez. Minimum 10-12 kötet - ismeretterjesztő és helytörténeti kiadványok, frontnaplók, mesekönyvek - megjelenését segítették az egyesület tagjai. Hol szerzőként, hol a szerkesztést magukra vállalva, de az is előfordult, hogy a szükséges anyagiak előteremtésében működtek közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!