Kultúra

2012.12.13. 17:42

Jövőre lesz negyvenéves a Zalai Prima-díjas Kerka Táncegyüttes

Lenti - Az autentikus táncrend megőrzését és a tradíciók ápolását tartja legfontosabb feladatának a Zalai Prima-díjjal kitüntetett Kerka Táncegyüttes. A Kiss Norbert koreográfus vezette csoport jövőre lesz negyven éves.

Gyuricza Ferenc

A Kerka Táncegyüttes a jubileum apropóján egy táncszínházi produkciót kíván a színre állítani, amely egy család történetén keresztül a XX. század talán legnagyobb kihívásokkal teli korszakába, a II. világháború időszakába kalauzolja el a nézőt. Ennek keretében - ahogy a korábbi bemutatóik során is - nem csupán a szűkebb régió táncaira építenek, hanem szinte a teljes Kárpát-medence folklórját felhasználják, illetve az autentikus táncrendet követik.

A Kerka egy tavaszi fellépésén. Használják a Kárpát-medence folklórját, és őrzik az eredeti táncrendet. Fotó: Gyuricza Ferenc

 

Az együttes vezetője szerint ez alapvető feladata egy néptáncegyüttesnek, hiszen tradicionális, vagyis eredeti magyar táncok és gyermekjátékok közül éppen azok a leginkább hangsúlyosabbak, amelyek a mai országhatáron kívüli területekről, például Erdélyből valók.

Kiss Norbert azt is hozzátette: a Zalai Prima-díjjal a közönség többek között ezt a hagyományőrző tevékenységet, valamint az együttesben és annak utánpótlás csoportjaiban folyó szakmai munkát ismerte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!