Kultúra

2012.12.11. 21:53

Don Quijote újra harcba száll

Zalaegerszeg - A búsképű lovag történetét 400 éve vetette papírra Miguel de Cervantes, ám üzenete ma érvényesebb, mint valaha. A Hevesi Sándor Színházban december 14- én mutatják be a darabot.

Péter Gyöngyi

A történet szerint Cervantes az inkvízició börtönében az ítéletre váró többi rabbal színielőadást rögtönöz: felelevenítik Don Quijote kalandjait. Ítélőszéket is felállítanak.

– A vádló szerint nem lehet csak álmodozva élni, hogy az ember ne a realitás talaján álljon, ugyanakkor Cervantes, illetve az általa megformált lovag azt mondja, nem szabad elfogadni az életet sivárnak, sekélyesnek és ingerszegénynek – fogalmazott Pinczés István, az egerszegi előadás rendezője. – Arra kell összpontosítani, amilyen lehetne az élet, és mindent meg kell tenni, hogy olyanná váljon. Ne nyugodjunk bele a szorító körülményekbe, melyek megfosztanak az emberhez méltó lét jogától. Hogy miért veszi elő egy színház ezt a művet? Miért aktuális? Mára az adott szó elveszítette értékét, az emberek hazudnak, mocskolják egymást, kétszínűek, a túlélés ösztöne gerinctelenné teszi őket. Ha valaki a lovagi kor értékeihez tartja magát, anakronisztikusan él... A darab nem realista, naturalista, nem csak a szennyet, a mocskot mutatja. Nagyon is játékos történet. A jeleneteknek mélységük van, de a közlés mulatságos, szórakoztató. A musicalben elhangzó dalok többsége pedig sláger. Hogy Don Quijote elérje a távoli célját, megnyerje a csatákat, szüksége van Dulcineára, ahogy senki nem nélkülözheti a szerelmet, boldogságot. A magánéletben boldognak lenni és emberhez méltó életet élni a társadalomban, mely ezt már-már lehetetlenné teszi: ennél szebb üzenet nem is kell.

A búsképű lovag és hű társa: Don Quijote (Szakály Aurél, jobbról) és Sancho Panza (Hertelendy Attila) Fotó: Pezzetta Umberto

Cervantes-Don Quijotét Szakály Aurél, szolgáját-Sancho Panzát Hertelendy Attila játssza. Aldonza-Dulcinea Misurák Tünde vagy Magyar Cecília, Herceg-dr. Carrasco és Tükörlovag Kanda Pál, a Kormányzó-Fogadós Bálint Péter lesz. A Gyilkos-Borbély szerepét Bellus Attila kelti életre, az inkvizíció századosát György János. A Pap-Atya figuráját Gulyás Hermann Sándor, a Tolvaj-Pedrót Andics Tibor formálja, míg a Gitáros-Anselmo Kató Balázs. További szerepekben Lőrincz Nikol, Foki Veronika, Mester Edit, Zsíros Viktor, Farkas Gergő, Gál Szabolcs, Tornyos Ervin, Mrakovics Norbert, Katona Kornél, Lupaneszku Vivien, Magyar Cecília, Kováts Dóra és Pete Zsuzsanna látható. A díszlettervező Takács Lilla, a jelmeztervező Húros Annamária, koreográfus Stefán Gábor.

 

Az üzenet ugyanaz maradt

Az egerszegi teátrumban játszották már Dale Wassermann, Mitch Leigh és Joe Darion La Mancha lovagja című musicaljét – 1994-ben volt a bemutató. A mostani rendező, Pinczés István pedig húsz éve ugyancsak színpadra állította a művet. „Több irányból kísért a múlt – mondta ő, utalva a darabból készült sikeres filmre is. – A felkészülés során szembesül mindezzel az ember, és elhatározza, hogy megpróbálja másként színre vinni a darabot. De úgy, hogy az üzenete ugyanaz maradjon.”


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!