Kultúra

2012.10.23. 17:14

Hajmeresztő egy történet!

Zalaegerszeg - Tony Whitcomb szalonjában ez a nap is úgy zajlik, mint bármely másik: a két fodrász tesz-vesz, a vendégek újságot olvasnak, beszélgetnek. Aztán kiderül, az emeleten gyilkosság történt...

Péter Gyöngyi

Paul Portner Hajmeresztő című művét péntektől játsszák a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban. A szereplők gyakorlatilag második premierjükre készülnek, nyáron, a Kvártélyházban ugyanis játszották már néhányszor a bűnügyi társasjátékot. Ez könynyebbség volt számukra, hiszen egy biztos lábakon álló produkciót kellett „beemelni” a kőszínházba, de az új tér újabb kihívást is jelentett, nagyobb a díszlet, picit más a világítás, említette elöljáróban Besenczi Árpád, a teátrum igazgatója, aki nem csupán szereplője a történetnek, a darab a direktor útmutatása alapján került színre.

– Igazából nem rendezője vagyok az előadásnak, inkább egyfajta játékmesteri feladat a mű színpadra állítása. A Rosettit alakító színész amúgyis „karnagya” a műnek, ő irányítja a nyomozást, ezzel a játékot is – tette hozzá Besenczi Árpád. Az országban nála jobban egyébként aligha ismeri bárki a darabot. – Négy különböző városban volt hozzá szerencsém. Először Pécsett, a Nemzeti Színházban 2005- ben lehettem Rosetti felügyelő közel száz esten át. Utána 2008-ban a kecskeméti Katona József Színházban kaptam meg a szerepet, két évadon keresztül ment sikerrel a darab. Ez év nyarán Nyíregyházára a Mandala Színház társulatához hívtak meg, hogy vigyem színre – néhány esten játszottam is – majd következett Zalaegerszeg. Nagyszerű színészek lépnek színpadra: Kiss Ernő, Kovács Olga, Ecsedi Erzsébet, Urházy Gábor László és Barsi Márton sem ijed meg a saját árnyékától. Az előadás óriási koncentrációt, improvizációs készséget igényel minden szereplőtől, alaposan kell ismerniük a saját karakterüket, a szituációkat, hogy ne lehessen az embert zavarba hozni. Van ugyanis egy pillanat, amikor felkapcsolják a nézőtéri fényeket és elkezdődik a közös nyomozás: a néző is kérdez, a színésznek pedig mindig figurából kell válaszolnia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!