Kultúra

2012.07.13. 09:59

Ha a néző közbeszól - Paul Portner Hajmeresztő című krimikomédiája

Zalaegerszeg – Van előnye annak, ha este tízkor is 28 fok felett jár a hőmérséklet. Pléd és pulóver nélkül élvezhetjük a kvártélyházi színházi estéket. Ezúttal a színpad másképp sem mentesül a melegtől. De erről később...

Arany Horváth Zsuzsa

Bárhol sikert arat a Hajmeresztő. Be is járta Magyarország majd´ összes színházát, nálunk az 1991/1992-es évadban fordult meg. Besenczi Árpád színész-direktor akkor és ott nem, de Pécsett, s számos vidéki színházban sokszor játszotta a krimikomédia felügyelőjét, tökélyre is fejlesztette a figurát. Muszáj is, hiszen neki kell bevonnia a nézőket a gyilkossági nyomozásba, ami igényel némi rábeszélőképességet.

A darab szerkezete: az első rész elmeséli, hogy a fodrászszalon felett élő – és gyakoroló! – zongoraművésznő megölése idején mi zajlott a földszinti üzletben. Mi, nézők a második fejezetben „lépünk” színre, kérdezhetünk, véleményezhetünk. Szerencsére csak ha akarunk, a kényszert ügyesen kerüli ki a szövegkönyv adta megoldás. Amit itt nem leplezhetek le, tekintettel a jövendőbeli nézők élményeire. Mindenesetre javaslom, figyeljenek az első perctől. Minden részlet jelentőséget kaphat. Ha mi úgy akarjuk.

Merthogy aztán, ha a négy, motivációban egyenrangú gyanúsított (két fodrász, egy hölgy- és egy férfivendég) közül megszavazzuk az egyiket elkövetőnek, a színészek aszerint fejezik be a darabot. Mindenkinek van indítéka és lehetősége eltenni láb alól a színen amúgy meg nem jelenő művésznőt. Elvileg tehát akár minden este változhat a végjáték.

A sablonkrimit ez az üdítő körülmény emeli ki hasonló társai közül. És a játszók alakítása. A felügyelő minden igényt kielégítő szereplése mellé itt a zalaegerszegi kvártélyházban felsorakozik a fodrászfiút alakító Kiss Ernő. Aki a figurát melegre veszi. De nagyon. Illetve nagyon megvan hozzá minden kelléke, gesztusa, hanghordozása. Mivel nyáron majdnem minden megengedett, ami a nézőt kacagtatja, nem kárhoztatom az amúgy jeles színészt a túlzásokért.

Árnyaltabb, mégis hatásosan komikus játék Kovács Olgáé a fodrászlány szerepében, valamint Ecsedi Erzsébeté szenátornéként. (Ecsedi játszotta 20 évvel ezelőtt a Hevesiben a fodrászlányt.)

Urházy Gábor Lászlónak is sikerült nyáriasan humorosra hangszerelnie a régiségkereskedőt, míg a zalaegerszegi társulat ügyeletes ifjú „üdvöskéje”, Barsi Márton nagy kedvvel hozza az agytekervényekkel szerényen megáldott rendőrfullajtárt.

A szálakat Besenczi Árpád ezúttal mint rendező is a kezében tartja, így a közte és társai közti darabismereti különbség több mint érzékelhető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!