Kultúra

2012.04.11. 16:28

Ugyanazt a nőt szerette a két szobrász

Kisfaludi Strobl Zsigmond és Sámuel Kornél egyaránt szobrászművész volt. Még valami összeköti őket, ugyanazt a nőt szerették, s vették feleségül.

Magyar Hajnalka

E napokban pedig közös kiállításuk látható Budapesten, a Molnár-C. Pál emlékmúzeumban, a Ménesi úton. Az alsórajki születésű Kisfaludi Strobl (1884-1975) 1916-ban vette nőül a két évvel korábban, az uzsoki szoros védelmében fiatalon hősi halált halt Sámule Kornél (1883-1914) özvegyét, Mellinger Irmát. Sajátjaként nevelte fel az első házasságból született leányt, Évát is. Utóbbi tavaly halt meg, ám korábban többször járt Zalában, akárcsak az unoka, Mária, aki 2008-ban megtisztelte jelenlétével a felújított alsórajki emlékház avatását is.


A közös múzsa kapcsán megrendezett kiállításhoz szakmai program kapcsolódik, ennek keretében nemrégiben két előadást is tartott a fővárosban a Kisfaludi életművet immár egy évtizede kutató zalaegerszegi művészettörténész, dr. Kostyál László. Legutóbb a kétszeres Kossuth-díjas alkotó angliai éveiről beszélt, zárásként június 9-én pedig összefoglaló értékelést tart életművéről. A műterem-múzeumban látható tárlat érdekessége, hogy Kisfaludi Strobl mintegy 20 munkája között akad kettő, ami a művészettörténész szakmai megítélése szerint - a rajtuk szereplő szignó ellenére - szinte biztosan hamisítvány...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!