Kultúra

2012.01.04. 16:42

Keresztrejtvény kisokos

A keresztrejtvények kedvelőinek lehet hasznos segítség egy most megjelent kiadvány, ami dr. Kováts Andor kecskeméti jogtanácsos jóvoltából látott napvilágot.

Magyar Hajnalka

A szerző neve jól ismert a rejtvényfejtők körében, hiszen új, "Vádemékum  kislexikon A-tól Zs-ig" című könyve immár sokadik, amit e témában megjelentetett. A latin vademecum kifejezés azt jelenti, "jöjj velem!", a szerző tehát szellemi kalandozásra hívja játékos kedvű olvasóit.


A nagyalakú, 368 oldalas könyv összefoglalja az alapvető ismeretkörök legfontosabb tudnivalóit, s 54 beszélő képpel egészíti ki az információ halmazt. Fenntartja az ábécés szerkezetet, de mégsem szigorúan vett lexikon. Leírja 212 ország, 65 sziget és 15 hegység  legjellemzőbb adatait, fő és alcímekbe rendezve közli a feltalálókat azok találmányaival, foglalkozik  mitológiával, operával, irodalommal, képzőművészettel. Nem hiányoznak lapjairól a csaták és békekötések, folyók és tavak, továbbá  a legek (lefelső, leghosszabb, legmagasabb... stb.)  sem.

A könyv újdonsága egyebek közt abban rejlik, hogy a rejtvényfejtő által keresett lehetséges válaszokat emelkedő betűszámok szerint, ábécé sorrendben közli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!