Kultúra

2011.12.16. 19:10

Kodály Zoltán nevéhez méltó munkával

A nagykanizsai VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház pénteken ünnepelte fennállásának 65. évét. A házigazdák kulturális műsort rendeztek, megemlékeztek névadójukról, s felelevenítették az intézmény történetét is.

Steyer Edina

A program dr. Horváth László tárogatóművész műsorával kezdődött, aki az alkalomhoz illően Kodály Zoltán népdal-gyűjteményének néhány darabját szólaltatta meg. Ezután Kámánné Szép Terézia intézményvezető beszédében elmondta: Kodály Zoltán neve elkötelezettséget jelent a művelődési ház számára, melyet mindazok, akik az elmúlt 65 évben vezetőként, művelődésszervezőként vagy bármelyik kulturális csoport tagjaként megfordultak itt, igyekeztek szem előtt tartani, s színvonalas programokat nyújtani. Méltán lehet mindenki büszke arra, hogy a neves zenetudós még életében, 1954-ben hozzájárult ahhoz, hogy a kanizsai művelődési ház felvegye a nevét.

Dénes Sándor alpolgármester ehhez hozzátette: az elmúlt hat és fél évtized a Kodály életében bizonyítja, hogy van értelme a munkának. A dicsérő szavakat követően az alpolgármester az önkormányzat nevében emléklapot nyújtott át Kámánné Szép Teréziának, megköszönve a városért, s annak kultúrájáért végzett munkát. Ezután Balogh László, az oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottság elnöke  aki egyébként elmondása szerint maga is vasutas család sarja  szólt pár szót a vendégekhez, ezzel együtt megnyitotta a művelődési ház történetét felölelő kiállítást.  Ez alkalommal mutatták be Sárdi Lászlóné, Etelka néni által az intézménynek felajánlott babagyűjteményt, mely mostantól a létesítmény állandó tárlataként várja az érdeklődőket. A jubileum alkalmából rendezett eseményen közreműködött a Kodály Zoltán Énekkar, s a Farkas Ferenc Énekegyüttes is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!