Kultúra

2011.12.12. 17:05

A szocialista világban izgalmas volt a kábítószer minden formája...

„Mindenek felett álló valaki akartam lenni, de igazából egy senki voltam .m azt hittem, hogy az állandó botrányoktól, amelyeket okoztam, nem leszek hétköznapi, szürke polgár. Ma már nem élnék, ha akkor folytatom.”

Kiss Anna

Az én történetem a bibliai tékozló fiú története  - kezdi mondandóját a Kölcsey-gimnázium klubszobájában az irodalmi műhely vendége, Pajor Tamás.

Bár a diákok többsége kíváncsi, Pajor nehezen vagy egyáltalán nem válaszol a műhely munkáját irányító pedagógus, Laki János múltja sötétebb részét érintő kérdéseire. Azt mondja, éles határt húzott korábbi önmaga és megtért, mostani énje között. A múlt lezárult...

Pedig a zenészről sokaknak a nyolcvanas évek emblematikus punkzenekara, a kispolgári léttel szembeni totális tagadás jellemezte Neurotic jut eszébe. Életmódjuk botrányos, zenéjük egyszerre volt innovatív és sokkoló. Pajor Tamás különleges tehetsége már akkor megmutatkozott. Az általa írt dalszövegek irodalmi értékkel bírnak, sajátos kifejezésmódja, egyéni szójátékai miatt sokan a magyar rap atyjának hívják.

- Zsidó családban születtem valamikor a huszadik században, fiatalságomat az identitással való küzdelmem határozta meg - meséli a zenész. - Tizenévesen elindultam egy szélsőséges züllés irányába: fellázadtam minden ellen, ami körülvett. Rettenetes életmódot éltünk. A szürke, szocialista világban nagyon izgalmasnak, elitnek, avantgarde-nak számított a kábítószer minden formája.

Pajor Tamás ugyanis ezekben az években egyre lejjebb csúszott, droghasználóvá vált. Az alkohol és nikotin mellett először a marihuána, később az ópium, majd sok más típusú kábítószer függőségébe került.

 - Hajnalban jártunk haza, amikor a normális emberek munkába indultak. Mérhetetlenül lenéztük őket. Azt gondoltuk nagy emberek vagyunk. Mindenek felett álló valaki akartam lenni, de igazából egy senki voltam. Szépen haladtam az úton, amely nagyon rövid időn belül a legjobb esetben is a börtönbe vagy tolószékbe vezetett volna. Kerestem a bajt, számtalanszor megúsztam életveszélyes helyzeteket, egy őrült ideológia fogságában éltem, azt hittem, hogy az állandó botrányoktól, amelyeket okoztam, nem leszek hétköznapi, szürke polgár. Ma már nem élnék, ha akkor folytatom. Abban az időben sokat olvastam a Bibliát. Rettegtem. Nem, nem attól féltem, hogy meghalok, hanem attól, hogy a pokolra kerülök. Akkor és ott úgy döntöttem, feladom magam az égi hatóságoknak, mert éreztem, hogy körözött személy vagyok.

A kultikus alkotásként számon tartott Rocktérítő című film, mely tulajdonképpen az együttes botrányait vette fel, rögzítette a megtérés történetét is, hiszen az énekes a forgatások alatt döntötte el, hogy változnia kell.




A műhelyfoglalkozáson résztvevő diákok, akik olvasták Pajor Tamás korábbi és a megtérése utáni szövegeit, azt mondják, az utóbbiak sokkal összeszedettebbek, látszik, hogy az életmód változásával a tehetség kiteljesedhetett, jobb helyre került. A Neurotic felbomlása után megalakult az Ámen nevű együttes.

 - A Biblia azt tanítja, hogy az emberi értelem középpontja a szív és nem az ész. Ha a szív helyreáll, visszanyeri kapcsolatát Istennel. Ez egy nagyfokú rendezettséget eredményez.

A zenész szerint a világ rosszul van berendezkedve. A zene csak  termék, amit el kell adni. Egyre kisebb a zenészek, előadók mozgástere. Nem tisztem, hogy bíráljam a tehetségkutatókat, de azt látni kell, hogy  ez a műsortípus csak egy befektetés, amelynek kiadási és bevételi oldala van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!