Kultúra

2011.09.30. 18:17

A lehetőségek országa: kiállítás a felemelő századról

Jeles családok történetén keresztül elevenedik meg hazánk 19. századi polgárosodása A lehetőségek országa című tárlaton, ami pénteken nyílt meg a zalaegerszegi Göcseji Múzeumban.

Magyar Hajnalka

A programon elsőként  Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke beszélt  a 19. század nagyszerűségéről, ami nem csak az utak, vasutak fejlődésében, a városképek átalakulásában mutatkozott meg, de a szabadságjogok térnyerésében, s például abban, hogy a nők előtt is megnyíltak az egyetemek.

A megyei múzeumok szövetsége által útjára bocsátott vándorkiállítás számos helyszínt megjárva érkezett Zalaegerszegre, ahol a törzsanyag helyi ízekkel dúsult a Morandini építész család, valamint a kereskedőből gépgyárossá lett Weiser família jóvoltából.


A kiállítást dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója nyitotta meg, hangulatos anekdotákkal támasztva alá, hogy a 19. századdal megérkező friss fuvallat a technika, az ipar fejlődése mellett a mentalitás, a világhoz való viszony megváltozását is elhozta. Dr. Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a megyei múzeumok szövetségének elnöke a máig ható örökségekről szólt.

A tárlathoz bordóra festették a kiállítóteret, s interaktív elemekkel is találkozhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!