Kultúra

2011.06.26. 16:35

Zalavölgyi kultúrtivornyázók

Ho Immár turisztikai vonzerőt jelentő programmá vált a zalaszentgróti Zalavölgyi Kultúrtivornya, amit e különös elnevezéssel a Lokálpatrióta Társulat hívott életre, 6 évvel ezelőtt.

Horányi Árpád


A  városi rendezvény egyre nagyobb környezetre sugárzik ki, sikerének záloga pedig a civilek   összefogásának erejében rejlik.

- A  hangulat   a régi, de erről egyre színesebb eseménysor gondoskodik,   az elkészült belvárosi rekonstrukció révén pedig idén a megújult környezet is emeli a rendezvény színvonalát - mondta a szombat délutáni templomtéri nagy kavalkád közepette Baracskai József polgármester, aki maga is a Tivornya alapítói közé tartozik. - Egyre több a támogatónk, minden korosztály és sokféle  érdeklődési kör lelhet kikapcsolódásra.

Szombaton az autós-motoros találkozó volt a nap egyik fő attrakciója a   járműtechnikai kiállítással, majd     látványos felvonulásukkal.  A ligetben fafaragó bemutató, bográcsolás zajlott, a malom magtárban kiállítás várta az érdeklődőket.

- Mind többféle  eseménnyel és egyre hosszabb időre tudjuk szervezni a tivornyázós napokat - mondta a házi- és ötletgazdákat   képviselő Máté P. Gábor színművész. - Van a társaságunkban motoros baráti körhöz tartozó tagunk, így bővült ki a technikai  jellegű bemutatóval a program. Ezeket a   napokat   alapvetően a művészeti ágak hatják át kulturális bemutatókkal, kiállításokkal és a gasztronómiával.

 

A jó hangulat minden helyszínt ural ilyenkor: előző nap Bödőcs Tibor humorista vendégszerepelt,   a szombat esti sztárműsor pedig a Magna Cum Laude koncert volt. 

A magtárkiállításon látható alkotások groteszk üzenetekkel szólították meg a látogatót: az Éden tárlat  bronzszobrai közt   ott volt például  Art(e)miss, Pallas Aszfaltné és hasonlók.

Több napos programot ölelt föl a színházak vetélkedője.

- Ez egy 3 fordulós sorozat - említette Máté P. Gábor. - Benne van a főzés,   a verselés,   sportként pedig a pétanque verseny. A résztvevők közt szerepelnek a  szombathelyi Weöres Sándor Színház, a veszprémi Petőfi Színház, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tagjai,  külön csapatot alkotnak a színházi háttérdolgozók, s itt van a Szabadúszók Bandája.


A rendezvény szervezői a névadással nyelvújítást is végeztek. A disszonáns hangzású kultúrtivornya elnevezéssel  sikerült kiváltani a meghökkentést, felkelteni a  kíváncsiságot, ahogy azt akarták is. A szó a zalaszengtróti tartalommal már megszelídült, mindenki így ismeri.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!