Kultúra

2011.06.29. 05:00

Lány egy férfi szerepében (képgalériával)

Egyed Brigitta parádés főszereplésével mutatta be a veszprémi Pannon Várszínház Carlo Goldoni a Két úr szolgája című kétfelvonásos komédiáját a nagykanizsai Nyári Színház sorozat első előadásán a HSMK színháztermében.

Benedek Bálint

 

A szóban forgó vérbő népi színjáték, a Két úr szolgája főhőse Truffaldino (Egyed Brigitta) egy szegény szolga, aki banális félreértés miatt egyszerre két urat is szolgál.A történet szerint Truffaldino a torinói Federico Rasponi szolgálójaként érkezik az itáliai városkába, ahol olykor szinte már követhetetlen félreértések sorozata után Florindo Aretusi (Kékesi Gábor) mellé szegődik. Aztán kiderül, hogy torinói urát megölték, ám annak testvére, Beatrice (Stefancsik Annamária) Rasponi ruhájában tűnik fel. A gyorsan változó események sodrásában Truffaldino teljesen megzavarodik, olykor még azt sem tudja, éppen kinek, mit is ígért meg. Ebből adódóan újra összegabalyodnak a szálak, de a közönség nem marad le semmiről, hiszen a szolga még a háttérben történtekről is informálja őket. Aztán a kavarodások végén szerencsére minden a helyére kerül, a csalások kiderülnek, szerelmek szövődnek, sőt, Ámor nyila még a szolgát is eltalálja.

A vidám jelenetekben alighanem kizárólag Egyed Brigitta karakterére figyel a néző, a többiek elsikkadnak mellette. Hiába is szeretnének ők a figyelem középpontjába kerülni, sehogy sem megy nekik. Próbálkozásaik rendre harsány, ám színtelen ordibálásba fulladnak. Brigitta viszont a különleges játékával már a mű elején tudatosítja a publikummal, egy férfi szerepébe bújt. Végtelenül őszinte alakítással ajándékoz meg.



Goldoniról röviden:


-  Carlo Goldoni (1707–1793) Velencében született, Párizsban halt meg

- Életműve rendkívül terjedelmes, hiszen 120 színművet írt. Közülük a jelentősebbek: A chioggiai csetepaté, Szégyentelenek, Mirandolina, Kávéház

- Az olasz komédia megújítója a szülővárosában alkotta meg a polgári vígjáték műfaját, megreformálta a darabok jellemszerkezetét.

- Ügyelt a művészien kidolgozott szövegre és szakított az úgynevezett „fentebb stílussal”, valamint a műveinek hőseit általában a nyelvhasználatukkal jellemezte.

-  Nevetségessé tette a gyarló emberi tulajdonságokat: a kicsinyességet, az önzést, a nőgyűlöletet és a pletykát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!