Kultúra

2011.06.26. 18:23

Age Of Agony - Akkorát üssenek a dalok, mint egy páncélos hadosztály

A death-metal stílusának tradicionális ágáig, szinte a gyökerekig ásott vissza a közelmúltban megjelent új albumán a többségében zalai tagokból álló Age Of Agony. A négytagú formáció Machinery Of Hatred címmel immár a harmadik nagylemezét jelentette meg.

Gyuricza Ferenc


A hazai underground világának egyik meghatározó formációja három évvel ezelőtt külföldön próbálkozott, a 2008-as Follow The Way Of Hate című nagylemezüket a német No Colours Records gondozta. Mindez azt is jelentette, hogy a Pápai Kálmán énekes, Nagy Lajos gitáros, Tóth Krisztián basszusgitáros és Kovács Balázs dobos összetételű zenekarnak lehetősége nyílt belekóstolni a nemzetközi vérkeringésbe, ám mint azt közösen megfogalmazták: kalandnak ennyi elég is volt. Ugyan folyamatosan kapták a kedvező visszajelzéseket az underground szaksajtó nemzetközi képviselőitől, mégis úgy döntöttek, hogy maradnak a hazai színtéren.

- Ennek elsősorban az volt az oka, hogy a hazai rajongótáborunkat nem tudtuk megfelelően kiszolgálni, egyszerűen nem lehetett Magyarországon hozzájutni a lemezhez - magyarázta Kovács Balázs. - Ugyan kaptunk egy elenyésző példányszámot, ami pillanatok alatt elfogyott, ám a német kiadónk azt már nem tudta megoldani, hogy Magyarországon is kapható legyen a lemez. A másik problémát abban láttuk, hogy a másfél évtizedes múltunk ellenére mi kezdő csapatnak számítottunk a No Colours Records-nál, ezért jóval kevesebb figyelmet fordítottak ránk. Nyilván nekik is azok a zenekarok voltak igazán fontosak, amelyek tízezer példányos eladásokat produkálták, mi ezt nem tudtuk megtenni. Ezért aztán bár kaptunk ígéretet arra, hogy a mi albumunkból is készül a gyűjtők által nagy becsben tartott bakelit változat, ám abból végül semmi sem lett. A zenekar többi tagjával közösen úgy döntöttünk, hogy az új albumot biztosan hazai kiadón keresztül jelentetjük meg, illetve a végső esetben a szerzői kiadást is bevállaltuk volna.

A Machinery Of Hatred című albumot ezért a magyar Terranis Records jelentette meg, melynek a nemzetközi underground világgal is nagyon jó a kapcsolata, így a CD néhány terjesztőnek - például a Hell’s Headbangers Records-nak és a Severed Records-nak köszönhetően - külföldön is kapható. Egyelőre ezer példány készült, az Age Of Agony tagjai szerint a lemezpiac aktuális helyzetét ismerve ez bőven elegendő.
- Ahogy megjelent a lemez, már rögtön fel is került egy orosz torrent oldalra - folytatta Tóth Krisztián. - Valószínűleg olyan valaki töltötte fel, aki rögtön az első napon megvette. Persze, bosszantott bennünket a dolog, de miután abszolút nem a lemezeladásból élünk, így aztán különösebben nem foglalkoztunk vele.
- A zenélést mindannyian úgy fogjuk fel, mint egy hobbit - magyarázta tovább Tóth Balázs. - A családom is tisztában van vele, hogy nem ettől lesz kenyér az asztalon, illetve nem ebből fogok új tornacipőt venni a fiamnak, így aztán ők is abszolút támogatják a zenekart. Ugyanezt mondhatná el bármelyikünk önmagáról. Vannak olyan emberek, akik napestig nyomkodják a játékgépet a kocsmában, más futballmeccsekre jár, nekünk a zenélés jelenti a szórakozást.

 

Az új album kapcsán az Age Of Agony dobosa azt is elmondta: folytatják az előző nagylemezen is hallható stílust, azaz teljesen visszaástak a death-metal gyökeréig. Szerzeményeiket teljesen tudatosan a végsőkig lecsupaszították, egyedül azt tartották fontosnak, hogy a dalok duzzadjanak az energiától, illetve akkorát üssenek, mint egy páncélos hadosztály. Maga a koncepció is a háború köré épült, akárcsak a korábbi lemezeken.

- Sajnos a death-metal stílusa alaposan letért az eredeti irányvonalról, szinte mindenki csak a magas technikai tudást erőlteti, egy dalba rengeteg témaváltást tesznek bele, illetve a modern külsőségekkel foglalkoznak - sorolta Kovács Balázs. - Mi inkább a death-metal tradicionális ágát tekintettük mérvadónak, szerkezeti felépítésben az olyan amerikai zenekarokat tekintjük példaképnek, mint a korai Death, a Massacre vagy az Obituary, a hangzás tekintetében pedig a skandináv vonalat próbáljuk követni. Sokat kísérleteztünk a hangzás kialakításában, ennél a lemeznél végre sikerült rátalálnunk a megfelelőre. A daloknál úgy gondoltuk, ha három riff elég bele, akkor nem bonyolítjuk, nem komplikáljuk tovább.

A zenekar tagjai arról is beszámoltak, hogy az Age Of Agony szeptember 16-tól egy kilenc állomásos külföldi turnén vesz részt, a zenekar történetében ez lesz az első hosszabb ilyen kiruccanás. Az első koncertre Csehországban kerül sor, Ostrava városában egy nagyobb fesztivál egyik közreműködői lesznek, majd Lengyelországban, Észtországban, Lettországban és Litvániában lépnek még fel. Hazai részről a Mörbid Carnage lesz a társuk, illetve minden egyes helyszínen lesz helyi előzenekar is, Lengyelországban például a Throneum, amely legendásnak számít a nemzetközi underground világában.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!