Kultúra

2011.05.10. 17:55

Mi lesz a Corvinus egyetem sorsa?

További egyeztetések várhatóak a felsőoktatás átalakításáról – tájékoztatta Mészáros Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) rektora az egyetem hallgatóit a Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárral kedden folytatott megbeszélésről, amelyen több oktatási intézmény vezetőjének társaságában vett részt.

MTI


Mészáros Tamás elmondta, hogy az oktatási államtitkárral "ismerkedés jellegű, nagyon kulturált, szakmai megbeszélést folytattak", amelyen a rektorok és Hoffmann Rózsa is elmondták álláspontjukat a felsőoktatás átalakításával kapcsolatban.
  
 A BCE rektora hangsúlyozta, a megbeszélésen az oktatási államtitkár ígéretet tett arra, hogy az átalakításoknál a konkrét javaslatok esetében még a döntés előtt konzultálni fog az érintett felsőoktatási intézményekkel.
   
"Nem bánnám, ha nem lenne még egy konzultáció" a BCE-ről - mondta Mészáros Tamás, hozzátéve, hogy amennyiben mégis lesz újabb megbeszélés, azon a hallgatók képviselőivel kiegészítve szeretné képviseltetni magát az egyetem.
   
Hallgatói kérdésre, hogy elégedett-e a BCE jelenlegi helyzetével, a rektor úgy fogalmazott, hogy "szükséges a változtatás, túl sok a szak, a szakirány és a tantárgy, és ezeket nem lehet azonos módon és minőségben oktatni", majd hozzátette, azt érzékeli, hogy "a hallgatóság büszke, és van mire".
   
Mészáros Tamás elmondta, hogy a BCE honlapján hamarosan közzéteszik azokat a statisztikai adatokat, amelyek az egyetem tudományos eredményeit mutatják be, azokat el kívánja juttatni az oktatási államtitkárhoz is.


Hoffmann Rózsa: nem igazak az egyes felsőoktatási intézmények bezárásáról felröppent hírek


Nem felelnek meg a valóságnak az egyes felsőoktatási intézmények bezárásáról felröppent hírek; ilyen kormányzati szándék nem volt, nincs és nem is lesz - közölte az oktatási államtitkár kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
   
Hoffmann Rózsa rektorokkal tartott megbeszélése után azt mondta, az intézményvezetőkkel "közösen kell keresnünk azokat a lehetőségeket, hogy hogyan lehet megfelelni annak a szempontnak, hogy ne 210 helyen elaprózott, több mint 300 szakon folyó képzés" legyen a felsőoktatásban, ami "irracionális, gazdaságtalan" és a minőségi elvárásoknak sem felel meg.
   
Szavai szerint még májusban elkészül az államtitkárság javaslata a felsőoktatási törvényre vonatkozóan.  "Bízom benne, hogy a kormány is tárgyalni fogja érdemben" - mondta Hoffmann Rózsa, hozzátéve, hogy valószínűleg már ezen a héten lesznek további konzultációk a témában "a kormány egyik-másik szereplőjével".
   
"Nyilvánvalóan nem lesz öröm egyik vagy másik egyetemnek, főiskolának előbb vagy utóbb azzal szembesülnie", hogy valamelyik szakját vagy karát meg kell szüntetnie, mert "nem tartható, hogy ugyanazon a szakon az országban húsz-harminc helyen folyik képzés" - fogalmazott Hoffmann Rózsa.
   
Kérdésre válaszolva elmondta: az államtitkárság számára lényeges, hogy az értékes és a társadalmi szempontból fontos képzések megmaradjanak. "Hogy ez milyen szerkezetben marad meg, az másodlagos kérdés", ezeket a lehetőségeket pedig a rektorokkal megtárgyalják - hangsúlyozta.
   
Annak a vélelmének is hangot adott, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) bezárásáról a hírek azért röppenhettek fel, mert első körben a kutatóegyetemek vezetőit hívták meg a tárgyalásokra, és ebbe a körbe nem tartozik bele ez az egyetem. "Ettől kezdve megindultak a találgatások", és akkor jöttek azok a vélekedések, hogy "az esetleges átszervezés bezárást eredményez" - mondta.
   
Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár ehhez kapcsolódóan megjegyezte: Mészáros Tamás, a BCE rektora a megbeszélésen elmondta, a 2000. évi integráció során "nagyon komoly kezdeményezéseket éltek át ők maguk", szó volt akkoriban az ELTÉ-vel, és a Műegyetemmel végrehajtandó szorosabb együttműködés lehetőségéről is.
   
Hoffmann Rózsa leszögezte: "az egyetemek alapítása a parlamentnek a dolga", a felsőoktatási törvényben pedig nevesíteni kell az egyetemeket és a főiskolákat. Amíg nem hozzák meg végérvényesen a törvényt, addig nem alakul ki a felsőoktatási intézmények végső névsora sem. A most kidolgozás alatt álló felsőoktatási törvényben benne van az a lehetőség is, hogy a felsőoktatási struktúra nem változik - mutatott rá.
   
Az államtitkár közlése szerint hosszú konzultációsorozat első fázisának értek kedden a végére, amely során valamennyi állami egyetem és főiskola rektorával találkoztak. Ezek véleményfelmérő megbeszélések voltak, az elhangzottakat az államtitkárság összegyűjti, a maguk számára is strukturálják, s ezután újra konzultálnak a rektorokkal.
   
A felsőoktatási intézményekkel együttműködve, az ő véleményüket kikérve "leszünk kénytelenek meghozni azokat a döntéseket", amelyek a versenyképes, magas színvonalú, de racionálisan és átláthatóan működő rendszer kiépítését eredményezik majd - mondta Hoffmann Rózsa.
  
 Dux László arról is beszélt, hogy a felsőoktatási intézmények fenntartása jelentős áldozatokat kíván az adózók részéről, az ország gazdasági helyzete pedig pillanatnyilag nem tesz lehetővé nagyobb ráfordításokat, "sőt a ráfordítások szűkítésével kell számolni a Széll Kálmán Terv keretében". A cél, hogy "a lehető legkevesebb értéknek a csorbításával tudjuk ezt a nehéz időszakot átélni", ebben pedig "nagyon együttműködőeknek mutatkoznak a felsőoktatási intézmények".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!