Kultúra

2011.03.07. 06:39

Nem csak hölgyeknek: Boldogság, gyere haza...

Pozsgai Zsolt Boldogság, gyere haza... című zenés játékának szereplőjét Editnek hívják. A darab címe mégsem véletlenül emlékeztet bennünket Cserháti Zsuzsára.

Péter Gyöngyi

A boldogság és én, Akad, amit nem gyógyít meg az idő sem, Kicsi, gyere velem rózsát szedni, Boldogság, gyere haza, Ugyanaz a fény, Holdfolyó, Jó ez így, Megfagyott föld, Hamu és gyémánt...

Néhány dalcím, melyek kapcsán az előadójuk nevén aligha kell bárkinek is elgondolkodnia. Egyebek mellett ezek az örökzöldek is felcsendülnek a Griff Bábszínházban, (a Hevesi Sándor Színház egykori Házi Színpadán) a kedden 19.30-kor kezdődő előadásban. Premierre készül ugyanis egy maroknyi csapat, a kortárs drámaíró a feledhetetlen énekesnőnek emléket állító darabját mutatják be Pénzes Csaba rendezésében.


- Pozsgai Zsolt Cserháti Zsuzsa életének epizódjaiból írta a művet, és mint jó szerző, természetesen úgy tette ezt, hogy a főszereplővel, akit Editnek hívnak, bárki azonosulhat. Egy magyar nőről, egy díváról szól a történet, aki ugyanazokkal a problémákkal küszködik, melyek minden nő életében megjelenhetnek. A színdarabban természetesen sűrítve kapjuk mindezt - mondta elöljáróban a mű színreállítója, aki hozzátette, természetesen nemcsak nőknek szól az előadás, hanem az uraknak is, hiszen társként ugyanúgy érintettek lehetnek és talán számukra is érdekes megtudni, mi zajlik néha párjuk lelkében.

Pozsgai Zsolt még tavaly juttatta el Pénzes Csabának a darabot, aki többször elolvasta, aztán - tudván, hogy komoly kihívásnak tartaná és örömmel venné a feladatot - odaadta Misurák Tündének, mélyedjen el benne, és, ha úgy gondolja, fogjanak hozzá. Szerencsére mindkét teátrum segítette az alkotókat, így nekiláttak a munkának.

A mű főhősét az egykor szebb napokat látott, vidéken élő énekesnőt, Editet tehát az egerszegi színház társulatának tagja kelti életre. A színművésznőt zenekar segíti a színpadon: Pánczél Kristóf a zongoránál, Lőrincz Tamás a doboknál foglal helyet, Kiss Krisztián pedig nagybőgőzik. Az egységes hangzás Dobri Dánielnek köszönhető, ő hangszerelte a dalokat. A díszletet, valamint a jelmezt Kiss Borcsa tervezte.

Egyelőre egyetlen előadás, a keddi szerepel a műsornaptárban - a véletlen műve, hogy épp nőnapon tartják -, de szeretnének minél több nézőnek örömet okozni vele, Zalaegerszeg határain kívül is.


CSERHÁTI ZSUZSA ÉLETE
Cserháti Zsuzsa 1948-ban született Budapesten és 2003-ban hunyt el. Tíz évig tanult klasszikus balettet. 1965-ben kezdett énekelni, pályája azonban csak évekkel később, az 1972-es Táncdalfesztivál után – ahol a Nem volt ő festő című dalt énekelte – kezdett felívelni. Énekelt a Rangers, majd a Thomastic együttesben. Az 1980-as években visszavonult a zenei közélettől – bár természetesen továbbra is énekelt –, 16 évvel később fedezték fel újra. Az 1996-ban kiadott Hamu és gyémánt című lemezével óriási sikert aratott, az új generációt is meghódította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!