Kultúra

2011.02.14. 07:38

Munka és sok meditáció

Takáts Gyula, a Zalához is sok szállal kötődő Kossuth-díjas somogyi költő idén februárban százéves lenne. A keszthelyi Fejér György Városi Könyvtárban emlékeztek rá, születése évfordulója jegyében.

Horányi Árpád

Több mint fél évszázada, hogy Balatongyörökön, a Bece-hegyen vásárolt egy mandulafás telket, ahogy ő mondta: munkára és meditációra vette. Majd mindeközben telepített ott szőlőt, s pincét is épített. Hajlékában a vendégkörével együtt megteremtődött gazdag irodalmi élet aztán a környezetre is kisugárzott. Ahogy Pomogáts Béla idézte alakját: az ő társasága maga az elegancia volt. Ez az egyéniség tükröződött a költészetében, ami valahol mindig példás segítőkészséget, jóindulatot, derűs életet sugárzott. Mindenkiért sokat tett, akiért csak tudott. Támogatottjai között ott volt Bertha Bulcsu, Fodor András, akiket már fiatalon felemelt magához. Ezzel a szellemi áramlatával fogadta őt be Györök, s őrzi emlékét ma is.

Bíró Róbert, Balatongyörök polgármestere arról az eseményről emlékezett meg, amikor 2003-ban, a település díszpolgárává fogadta költőjét. Kiss László Tibor, Balatongyörök volt polgármestere a Takáts Gyulával való baráti találkozásainak több személyes élményét is megosztotta az emlékezőkkel: a költőtől hallotta, hogy telkéről a Balatonra nyíló kilátás szebb, mint a Nápolyi-öböl. Ezt, a helyiek számára sokatmondó felfedezést 1953-ban tette Takáts Gyula, és azután is gyakran hívta fel erre a figyelmet. Akkor tért haza Olaszországból, s ezzel az ihletéssel kereste és találta meg a zalai Balaton-parti otthonát.


Kiss László Tibor egy másik kijelentést is idézett, miként: A táj szíve, fénye is benne van a keserűmandula ízű beceiben - ahogy Takáts Gyula jellemezte a híres hegy borát. Törékeny termetének a táj szeretete adott erőt a szőlőműveléshez is. Balatongyöröki hajlékában mindazon pályatársak megfordultak, akik vendégei voltak a szigligeti Alkotóháznak, ahova ő is gyakran járt.

E környék mellett még szülőhelye, Tab városa, Kaposvár és Budapest volt az, ahol vele való emlékezetes találkozókat tarthatnak számon sokan. Közeli ismerőinek emlékében a szinte hozzátartozójának számító Fiat 500-as kisautója is ott él, amit Tündérnek nevezett.


Hévízhez a Csokonai Asztaltársaság (akkori nevén), Keszthelyen a Berzsenyi Helikon Napok évente rendezett programja kötötte. Utóbbi része volt a rendszeres munkájának is, a Berzsenyi Dániel Irodalmi Társaság elnökeként. Györökhöz akkor is ragaszkodott, amikor úgy érezte, hogy már nem szereti őt annyira a világ.

Szép, hosszú élet adatott neki, 97 éves korában halt meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!