Kultúra

2010.05.26. 02:29

Veszprémi Nyolcak Plusz: női fehérneműből is készült kollázs

Veszprémi Nyolcak Plusz címmel látható kiállítás a Keresztury ÁMK Gönczi Galériájában, ahol június 10-ig vendégeskedik a szomszédvár kollekciója.

Horváth A. Attila

 - Első alkalommal 2003-ban mutatkoztunk be így, csoportosan, Sepsiszentgyörgyön, Veszprém erdélyi testvérvárosában. A csoport laza szövetű, régi baráti társaság adta a magvát, aztán csatlakoztak újak is - folytatja.

Életkorban és stílusban egyaránt heterogén a társaság, csak a jó szakmai és emberi kapcsolat adja a kohéziót.

- És az, hogy mindannyiunk számára fontos a művészeti progresszió - szögezi le Hegyeshalmi László. - Keressük és meg is találjuk a kifejezés új útjait, amelyekkel érvényesen reagálhatunk a minket körülvevő világra.

A tárlat alátámasztja mondandóját, hiszen látunk itt női fehérneműből készült kollázst, hétköznapi rohanásunkat megörökítő digitális technikát, plexire festett képet, valamint klasszikus technikájú festményeket egyaránt. - Nem izmus kapcsol bennünket össze, hanem a friss szemlélet és látásmód. Tagjaink persze szerepelnek egyéni bemutatókon is, de kedveljük a közös tárlatokat, amelyek mind alkalmat teremtenek a találkozásra, művészeti kérdések megvitatására. Épp most zajlik Veszprémben a Tavaszi Tárlat, amelyen 69 alkotó szerepel, köztük a csoport minden tagja - Áfrány Gábor, Hegyeshalmi László, Kelemen Marcel, Környei Ágota, Somody Péter, Szotyory László, Tarczy István, Zachar István -, alanyi jogon.

A V8 persze nem szakadt ki a veszprémi művészvilágból, ennek bizonyságaként mindjárt meg is hívtak e tárlatra két vendéget, Deli Anett és Kovács Endre személyében. Ők jelentik azt a bizonyos, a tárlat címében jelzett pluszt. A kiállítótereken kívül is kapcsolatban állnak egymással, ami nem jelent feltétlenül napi találkozást, hiszen többek már csak kötődéseikben számítanak veszpréminek.

 A V8-ról eszünkbe juthat a Ford autógyár újítása is. Hiszen a V alakban elhelyezett   8 dugattyú jelentős technikai újítás volt, s lendületet adott a motortervezésnek. A névadásnál erre a vonulatra is figyelemmel voltak a művészek, hiszen a csoport is az erőt, a dinamikát, az együttműködést szimbolizálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!