Kultúra

2009.09.16. 02:29

Civakodó testvérek - A Badzikával kezdi az évadot a Griff Bábszínház (képgalériával)

Zalaegerszeg - Pénteken 17 órakor tartja évadnyitó premierjét a megyeszékhelyi Griff Bábszínház. Ősbemutatóként kerül színre Lőrincz Zsuzsa Badzika című meséje, melyet a szerző állít színpadra.

Zalai Hírlap

A zenés bábelőadás dalszövegeit Bereményi Géza írta, a muzsikát Horváth Károlynak köszönhetjük, aki amúgy a szerző-rendező férje. Vele váltottunk szót a bemutatóról.

- Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy a bábszínházunk műsorára kerüljön fel olyan darab, ami a testvérek közötti féltékenységről szól - kezdi Horváth Károly, a Griff igazgatója. - Nagyon fontos téma ez, szemérmességből mégis kevés szó esik róla, s a többség nem is tudja kezelni. Pedig e jelenség felnőttkori személyiségünkre is rányomja bélyegét.

Az eredeti tervek szerint Bereményi Géza írta volna a forgatókönyvet, ám a Kossuth-díjas író időközben annyi nagyszabású felkérést kapott - egyebek közt a csodalóról, Kincsemről szóló filmhez ír forgatókönyvet -, hogy nem maradt rá ideje. Bereményi Lőrincz Zsuzsát ajánlotta maga helyett, aki nála tanulta a forgatókönyvírást, s eddig dramaturgként szolgálta a Griffet. 


Jelenet  Lőrincz Zsuzsa  Badzika című meséjéből
Fotó:Pezzetta Umberto
TOVÁBBI KÉPEKÉRT KLIKK A FOTÓRA!

A történet két fiútestvérről szól. Az idősebb, Ádám képtelen elfogadni, hogy öccse, Bálint megszületése óta mindenen osztozniuk kell. A kicsi mégis szövetséget köt folyton morgó bátyjával, hogy édesanyjuk születésnapja olyan ünnep lehessen az egész családnak, ahogyan ő azt megálmodta. Izgalmas repülőútra hívja bátyját, kalandok következnek, amelyekben Bálint láthatatlan barátnője, Badzika is fontos szerephez jut.

- A történet sok szálon fut, s igazán látványos, mozgalmas színpadképekkel szolgál, amiben jelentős érdeme van Lőrincz Melinda báb- és jelmeztervezőnek, továbbá Mozsik Imre díszleteinek - folytatja Horváth Károly. A zeneszerzőt a dalok megszületéséről is kérdeztük.

- Mindig nagy élmény Bereményi Gézával dolgozni. A Laura című musical úgy készült, hogy előbb ő megírta a librettót, s én ahhoz szereztem zenét, most azonban a fordítottja történt. Megszületett a zene, s ahhoz készült a szöveg. Kicsit ráérezhettem, milyen lehetett, amikor Cseh Tamással együtt írták a dalokat...

S ha már a daloknál tartunk, örömmel jegyzi meg, hogy a vártnál is sikeresebbnek bizonyult a Griff Bábszínház csatlakozása a magyar dal napjához.

- A Griff neve bekerült az országos vérkeringésbe, hiszen Debrecentől Sopronig ott szerepeltünk az országos rendezvény plakátjain. Emellett szert tettünk egy új műsorra is, hiszen a legsikeresebb zenés darabok betétdalaiból összeállított programunk tovább él. Tervezzük, hogy kis párbeszédekkel kiegészítve, továbbfejlesztve önálló műsorként is kínáljuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!