Kultúra

2009.08.07. 07:29

Üveghutákkal kezdődött

Páka - Podmaniczky-díjat ilyen kis településen nem lehet egyetlen tevékenységgel kiérdemelni, ezért nem is foglalkoztat, miért pont most tartottak rá érdemesnek - mondja a pákai Molnár László, akit a Város- és Faluvédők Szövetsége az említett plakettel tüntetett ki.

Gyuricza Ferenc

A községben 2006 óta polgármesteri funkciót betöltő Molnár Lászlót mindig is foglalkoztatták a múlt írásos és tárgyi emlékei, közvetlen környezetének története. Mint mondja, gyermekkorában kialakult már benne az az attitűd, amely később meghatározta pályáját, hiszen bár műszaki végzettséggel rendelkezik, mégis egy múzeumban dolgozott hosszú éveken keresztül.

- Bár előtte is foglalkoztam helytörténet-kutatással, de a Göcseji, majd a Magyar Olajipari Múzeum munkatársaként volt lehetőségem arra, hogy a tevékenységemet elmélyítsem - magyarázza. - Egyik első tanulmányom, ami nyomtatásban is megjelent, a környező üveghuták történetét dolgozta fel. Emellett bemutattam a Válickán épített vízimalmok történetét, majd érdeklődésem egyre inkább Páka és a környező települések helytörténeti monográfiájának elkészítésére irányult. Nagy örömmel mondhatom, hogy hosszú, többéves kutatómunka eredményeként megjelenhetett a Páka és Dömefölde évszázadai, valamint az Ortaháza története című két monográfiám, de a középkori pákai templom és plébánia fennállásának háromszáz éves évfordulójára is sikerült egy jelentős művet letennem az asztalra. Emellett hozzám is köthető a csömödéri közoktatás helyzetét bemutató kiadvány, illetve több környező település, például Gutorfölde, Hernyék és Csömödér történetéről sikerült hosszabb-rövidebb tanulmányt közölnöm.

Molnár László hozzátette: a helytörténet-kutatás mellett a néprajz is fontos szerepet játszott életében. Közel két évtizede gyűjti a Göcsejhez fűződő anekdotákat, amelyekből A nevetés egészség címmel szintén megjelent egy immár harmadik, bővített kiadását megért kötet, illetve már középiskolás diákként tagja volt annak a csoportnak, amely a régi paraszti életmód eszközeit gyűjtötte össze a településen. Részben ennek a tevékenységnek köszönhető a tavaly átadott dömeföldei tájház berendezése.

- Ha valamivel mégiscsak indokolni kellene a díjat, akkor talán a tájház létrehozása lehetne az - utalt korábbi gondolataira a polgármester. - Ma ugyanis nem tudnék sok olyan hazai települést említeni, ahol újonnan nyílt tájház enged bepillantani nagyapáink hajdani életébe. A másik fontos eredmény, hogy sikerült megvásárolnunk azt a házat, amelyben egykoron a község leghíresebb szülötte, Öveges József fizikaprofesszor is lakott. Ennek az épületnek a felújítása és átalakítása múzeummá a jövő nagy feladatai közé tartozik.

Molnár László azt is hozzáteszi, egyedül nem lett volna képes ilyen eredményeket felmutatni, kellett hozzá az a közösség, amely felelősen gondolkodik a település múltjáról, jelenéről és jövőjéről. A Páka Értékeiért Egyesület jó évtizede részben az ő kezdeményezésére alakult, s azóta sikerült jelentős eredményeket felmutatniuk.

- Egyébként az egyesületnek köszönhetően Páka adott már otthont a Város- és Faluvédők Szövetsége nyári táborának, a civil szervezet előtt tehát régóta nem ismeretlenek azok az erőfeszítések, amelyeket itt végzünk - magyarázta. - Azt is örömmel mondhatom el, hogy nem is én vagyok az egyetlen pákai, aki a Podmaniczky-díjat átvehette, előttem már Bécs József, az egyesületünk elnöke részesült ugyanebben a kitüntetésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!