Kultúra

2009.06.19. 02:26

Átmeneti rock

Zalaegerszeg - A tízéves Zanzibár együttes jubileumi koncertjét DVD-n örökítette meg, ami mellé egy könyv is dukál, a zenekar történetének legjobb sztorijaival.

Kiss Gyöngyvér

Könyvbemutató körútjukon a zenekar énekesével, Terecskei Ritával, és a Sidi becenéven ismert gitárossal, Sidlovics Gábor Józseffel beszélgettünk. Utóbbi egyébként Zalában Nagykanizsára szinte hazajár, hisz élete első három évét e városban töltötte, sőt, első gitárját is itt kapta tizenévesen szüleitől.

- Előttünk egy díszdoboz. Mi van benne?

- Mi is meglepődtünk, mikor tavaly kiszámoltuk, hogy már tízévesek vagyunk - kezdte Sidi. - Gondolkoztunk, mivel is lehetne meglepni a nagyérdeműt és persze önmagunkat, s arra jutottunk, hogy tavalyi jubileumi koncertünket rögzítjük, hang- és képanyagban. Így elkészült a DVD. Majd mellé egy könyv is, amelybe a tíz év nagy eseményeit próbáltuk sűríteni.

- Az új lehetőségek keresése jegyében előző lemezetek pendrive-on jelent meg. A sikerhez kell az új technika?

- Igyekszünk lépést tartani a korral. A pendrive praktikus, hisz rengeteg adat fér rá: extrák, fotók, régi demók, ki nem adott felvételek - még amikor az első próbatermünkben bénáztunk. Én magam is szkeptikus voltam a vele kapcsolatban, de nem lett igazam: a meglepetés erejével hatalmas érdeklődést keltett.

- Vannak részletek, amelyek ebben az adatfolyamban is rejtve maradnak?

- A magánélet nem tartozik másra, erről nem beszélünk - vette át a szót Rita. - Nekem kell a leginkább figyelni, hisz gyakran engem azonosítanak a Zanzibárral. De a könyvnél én is megnyíltam, mert egy jóbarátunk írta, akiben teljesen megbíztam. Amúgy hívnak millió tv-műsorba, de csak azt vállalom el, ami engem is érdekel, megválogatom, hogy hol tűnök fel. Egyébként nem szeretem az ilyen xy -nak leeresztett a gumimatraca típusú híreket. Kit érdekelnek? Szerintem a széles nyilvánosságot is hidegen hagyják az ilyen dolgok.

- A zenéről viszont biztosan szívesen beszéltek. Tíz év távlatából is rockzenésznek valljátok magatokat?

- Mindig azt mondtuk, hogy átmeneti műfajt képviselünk, igazán a hangszerek miatt volt detreminált , hogy a rock műfajba soroltak minket. Az első lemezünk egyébként még lágyabb a gyerekek beszabadultak a stúdióba, és össze-vissza nyomogatják a billentyűket -típus, de a harmadik lemezünk már kőkemény dzsindzsa.

- És mintha a szövegek is keményedtek volna az évek folyamán?

- Van dal, amire igaz ez, de van, amire nem - szólalt meg újra Sidi. - Az első lemezekre jellemzők voltak a szerelmes szövegek, míg a legutóbbin két filozófikus, őrangyalhoz szóló dal is van. Mi magunk is idősödünk, kicsit szélesebb skálán mozognak a témák is, de ez teljesen normális jelenség. Még jó, hogy a kezdetektől kitartó rajongók is velünk öregszenek... Sokan kérdezik: nem ciki-e, hogy magunkról énekelünk. Én erre azt mondom: mi ezek vagyunk, a zenénkkel pedig önmagunkat fejezzük ki.



Zenei hírek itt! Kattanj rá!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!