Kultúra

2009.03.17. 14:58

Divatos szakma lett - Pachmann Pétert kérdeztük a médiáról

<b>Zalaegerszeg</b> - <em>Pachmann Péter</em> televíziós szerkesztő, műsorvezető a minap az andráshidai Öveges ÁMK nyolcadikos diákjaival találkozott. A média világáról beszélt a gyerekeknek.

Sinkovics Eta

A két éve írt Mozgókép- és médiaismeret című munkáját idén januárban tankönyvnek nyilvánította az oktatási minisztérium.

- A könyv és ez a tanóra is olyan szempontból próbálja felnyitni a 14-15 korosztály szemét, hogy nem feltétlen kell mindent elhinni, ami a tévéből, rádióból, internetről jön - mondja előzetesen.

- Vagyis?

- Mindenki a valóságot próbálja ábrázolni, mégpedig a saját szemlélete, látásmódja szerint. Nem azt mondom, hogy a médiában dolgozók hazudni akarnak, de sok esetben nem tudják azt a konkrét valóságot visszaadni, amit kellene. Nemcsak lustaságból, hanem azért, mert a dolgok jóval sokrétűbbek, összetettebbek. Ha ösztönösség helyett tudatosabban figyeli ez a korosztály is a tévét, akkor erre rájön, s észre fogja venni.

- Sok fiatal végez média szakon. Egyre telítettebb a pálya, ugyanakkor kevés új, tehetséges riportert látunk.

- Rendkívül divatos szakma lett, szinte már szlogenné vált: szeretnék a médiában elhelyezkedni . A probléma egyrészt abból adódik, hogy nincs annyi hely, mint ahányat felvesznek az ilyen jellegű képzésekre, másrészt pedig fűt-fát ígérnek a hallgatóknak. Ezek alapján a fiatal valóban azt hiszi, holnapután ő lesz Baló György vagy Kepes András. A magyar-angol mellett annak idején az egyetemen elvégeztem a média szakot is, de semmit sem ért. Az akkor ismert rádiós, tévés személyiségek bejöttek az órára, kis túlzással feltették a lábukat az asztalraés sztorikat meséltek a munkájukról. Az ott töltött három év alatt nem volt a kezemben mikrofon, kamera, nem forgattam riportot... Kivételek persze vannak, de a legtöbb iskola most is ilyen.

Úgy látja, sok helyen még csak azt a lehetőséget sem nyújtják a hallgatóknak, hogy újságnál, tévénél, rádiónál gyakoroljanak, belekóstoljanak az egésznek az ízébe.- Hogy jött a tankönyv?

- Eredetileg tanár szakon végeztem, és soha nem szakadtam el a kaptafától. A tévézés mellett különböző iskolákban médiát tanítottam. Úgy érzem, saját tankönyvvel hitelesebben tudok a diákok elé állni. Előt-te szerintem én is ki-csit sztorizgatós fajta voltam, de a lábamat sose tettem fel az asztalra...- Milyen céljai vannak a televíziós munkát illetően?

- Nem szeretnék mást csinálni, nem vágyom saját műsorra. 2007-ben jelent meg Pilátust játszani című regényem, amit tavaly beválogattak a frankfurti nemzetközi könyvfesztivál legjobb magyar regényei közé. Azért merek ilyen bátran beszélni róla, mert Jancsó Miklós és Andorai Péter is szerepel a műhöz mellékelt DVD-n, minthogy a multimédiás regény olvasását zenei és filmes eszközök egészítik ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!