Kultúra

2008.05.22. 02:29

Nyári kínálatra készülve

Keszthely (há) - Az állandó kiállítások mellett számos újdonságot, időszakos tárlatot kínál látogatóinak a Helikon Kastélymúzeum. Több látnivaló aktualitásokhoz kapcsolódik.

Horányi Árpád

A májusban már szépen emelkedő turistaforgalom fogadására két új rangos kiállítást is berendezett az intézmény. Dr. Czoma László múzeumigazgató kiemelte a Balaton festői című kiállítást, mely a tó ezer arcát tükrözi, az ihletett alkotók nagyjainak ecsetvonásaival. A tárlaton kizárólag hagyaték szerepel, már nem élő művészektől. A napokban a biblia éve jegyében az intézmény és a Magyar Tudományos Akadémia könyvtára anyagából való válogatással rendezték a Bibliáink című kiállítást, ami az év végéig látható. Nagy teret szentel az intézmény a képzőművészetnek: a nyár közeledtével a munkái révén balatoni kötődésű, Miskolcon élő, idén 80 éves Varga Miklós festőművész kiállításának is otthont ad a kastélymúzeum. A kortárs alkotók sorában a legifjabbak közt szerepel majd festményeivel a húszas éveiben járó budapesti Bátorfi Andrea. A vadászati múzeumban Murai Róbert neves állatfestő képeiből rendezett időszakos tárlat színesíti az állandó látnivalókat a nyáron, majd a Lentiben élő Keszthelyi Jenő híres vadászok arcképeit ábrázoló intarziamunkáiból nyitnak tárlatot. Az újonnan elkészült vadászati és történelmi modellvasút-kiállítás máris bizonyította a remélt vonzerőt.

A hintómúzeum újabb darabbal gazdagodik hamarosan, egy 1700-as évekbeli zárt gála szánkóval bővül a bemutató. Hamarosan a zenei élet is megkezdődik a hagyományos mesterkurzusokkal és a hozzájuk kapcsolódó koncertekkel. A magas szintű nyári muzsikusképzések vezetői közt újra ott lesz Szokolay Balázs és Szabó Orsolya zongoraművész, Szabadi Vilmos hegedűművész, Onczay Csaba Kossuth-díjas csellista. A reneszánsz év jegyében zajlanak le idén a régizenei napok: a hagyományos reneszánsz és barokk muzsikus, dalos, táncos kurzus sorozat. A Reneszánsz kor Magyarországon címmel a műveltség és a mecenatúra témakörében rendeznek konferenciát, amihez kiállítás is kapcsolódik, főúri és szakrális darabokkal. A nyári fő attrakció lesz ezúttal is a parkban immár kilencedik alkalommal sorra kerülő Keszthelyi Nyári Játékok programja július 24. és augusztus 10-e között, A velencei kalmár című Shakespeare-darab előadásaival.

Ezek is érdekelhetik