Külföld

2015.08.17. 13:41

Illegális bevándorlás - Horvát lap: a magyar kerítés új útvonal felé terelheti a migránsokat

Zágráb - A drótkerítés ellenére is az Európai Unióba címmel közölt hétfőn írást a Vecernji List horvát napilap, amely szerint a magyar határkerítés megépítése új útvonal felé terelheti a migránsokat.

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

A lap úgy értesült, hogy a Vukovártól délre, a szerb határtól nem messze elhelyezkedő Tovarnik lehet az a kritikus pont, ahol a bevándorlók illegálisan bejuthatnának Horvátországba.

"A ténynek, hogy napról napra hosszabbodik a kerítés és egyre több menekült érkezik Szerbiába azért, hogy eljusson Magyarországra, aggasztania kellene a horvát hatóságokat" - közölte a lap, amely rámutatott arra is, hogy mivel meglehetősen sík vidékről van szó, nem kellene hegyet mászniuk a bevándorlóknak, útközben pedig erdőkön haladnának keresztül, ahol el is bújhatnának, továbbá ivóvizet és élelmet is találnának.

A lap egy nemzetbiztonsági szakértőt is megszólaltatott az ügyben, aki elmondta: a horvát rendőrség nagyobb erőfeszítések nélkül ellenőrizni tudja ezeket a területet, és meg tudja védeni a horvát határokat. A szakértő utalt arra, hogy Horvátország és Szerbia között létezik egy szerződés, amely szerint Horvátország visszaküldheti az illegális határsértőket abba az országba, amelyből jöttek. Kiemeli azonban, hogy nagyon óvatosnak kell lenni, mert a menekültek között lehetnek terroristák is, akik teljesen más célokkal vegyültek a vándorló tömegbe.

Kolinda Grabar-Kitarovic államfő a Vecernji Listnek adott interjújában a hétvégén kifejtette, hogy Horvátország keletről és délről is fenyegetettségnek van kitéve a terrorizmus, de az illegális bevándorlás tekintetében is, ami pedig aggodalomra ad okot.

"A menekültek befogadására vonatkozó uniós kvótarendszer terve rövid távú megoldásnak bizonyult, és nem is jó, mert millióknak ad reményt Észak-Afrikában, hogy útnak induljanak" - mondta, majd hozzátette: napok kérdése, mikor fog a menekülthullám Horvátország felé irányulni, főleg ha Magyarország befejezi a kerítés megépítését szerb határán.

Ezek is érdekelhetik