Külföld

2014.05.29. 14:01

Ukrán elnökválasztás - Előzetes végeredmény: Porosenko nyert

Petro Porosenko, a Vitalij Klicsko vezette Ütés (UDAR) párt jelöltje 54,7 százalékkal nyerte meg az előre hozott ukrajnai elnökválasztást - közölte csütörtökön a kijevi központi választási bizottság (CVK) a május 25-i fordulón leadott szavazatok száz százalékának feldolgozása alapján.

Kovács Andrea/MTI

Az előzetes végeredmény szerint Julija Timosenko volt kormányfő, a kormányzó Haza (Batykivscsina) jelölte a voksok 12,81 százalékát szerezte meg a múlt vasárnapi választáson.

Mivel a "csokoládégyáros" Porosenkót a választáson részt vevők több mint fele támogatta, így el is nyerte az államfői posztot, azaz nem kell második fordulót rendezni.

A CVK közölte, hogy az elektronikus úton beérkezett jegyzőkönyvek alapján több mint 17,77 millió szavazatot számoltak össze. A testület korábbi közlése szerint körülbelül 61 százalékos volt a részvétel.

A választások az ország területén tisztán, minimális mennyiségű szabálysértés mellett zajlottak, ugyanakkor két kelet-ukrajnai megyében, Luhanszkban és Donyeckben a saját köztársaságot kikiáltó szakadárok számos településen megakadályozták az elnökválasztás lebonyolítását. Donyeck városában például egyetlen szavazóhelyiség sem nyitott ki. Becslések szerint a két megyében élőknek mintegy húsz százaléka tudott csak élni szavazati jogával.

Olvassa el ezt is!

Az ukrán hadsereg lelőtt egy orosz, pilóta nélküli repülőgépet, amely Donyeck térségében folytatott felderítő repülést.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!