Külföld

2012.05.04. 10:28

Titkos brit jelentés került elő 1942-ből Hitlerről

Adolf Hitlernél messiás komplexus fejlődött ki a 2. világháború végéhez közeledve - írta egy most előkerült jelentés szerzője a háborús brit hírszerzésnek.

MTI

Joseph MacCurdy cambridge-i tudós 1942-ben kelt jelentésében arra figyelmeztetett, hogy a náci vezérnél egyre növekvő mértékben jelentkezett a "zsidófóbia", ahogy a vereség közeledett.

A jelentést Mark Abrams társadalomtudós rendelte meg, aki a 2. világháború idején a BBC külföldi propagandaelemző részlegénél dolgozott, és az ő munkásságának kutatása során bukkantak rá - olvasható a BBC hírportálján (www.bbc.co.uk ).

"Hitler vallási téveszmék hálójába került" - állapította meg jelentésében McCurdy, aki elemezte, hogy miként kezdett a Führer a "zsidó méregre" összpontosítani, amikor a világháború áradata Németország ellen fordult. "A zsidók az ördög inkarnációi, míg ő a jó szellemének inkarnációja. Ő isten, akinek áldozatával elérhető a gonosz feletti győzelem. Nem sok szóval mondja ezt, de az elméletek ilyen rendszere ésszerűsítheti, amit valójában mond, és ami másként zavaros" - olvasható az elemzésben a náci vezetőről.

A jelentésre Scott Anthony cambridge-i történész talált rá, miközben MacCurdy munkáit kutatta.

"MacCurdy felismerte, hogy a külső kudarc lehetőségével szembenézve a náci vezér inkább egy észlelt 'belső ellenségre' összpontosította a figyelmét, nevezetesen a zsidókra. Mivel ma már tudjuk, hogy a 'végső megoldás' el is kezdődött, szívbemarkoló (a jelentést) olvasni" - idézte fel Anthony.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!