Külföld

2011.11.16. 18:16

Tömeges öngyilkosság: 61 delfin vetődött partra

Hatvanegy gömbölyűfejű delfin, vagy más néven pilótabálna vetődött partra és pusztult el Új-Zéland egyik távoli partszakaszán - jelentette be a helyi környezetvédelmi minisztérium.

MTI

A partra sodródott delfincsordára turisták találtak rá hétfőn a Déli-sziget csúcsán elterülő Farewell Spit egyik partszakaszán. John Mason, az új-zélandi környezetvédelmi minisztérium helyi illetékesének közlése szerint az állatok közül sok már elpusztult, amikor rájuk találtak. Annak a reménye pedig, hogy az életben maradt példányok talán a keddi dagállyal együtt visszajuthatnak a nyílt vízbe, hamar szertefoszlott miután a tengeri emlősök visszaúsztak a partra.

Mason elmondása szerint szerda kora reggelre 18 gömbölyűfejű delfin maradt életben. A minisztérium emberei azonban úgy döntöttek, hogy véget vetnek az állatok szenvedéseinek. Az akár hat méteresre is megnövő gömbölyűfejű delfint angolul pilótabálnának nevezik, mert azt tartják róla, hogy a halászokat elvezeti a heringrajokhoz. Az új-zélandi vizekben élő leggyakoribb cetfaj egyedei évente két-három alkalommal hajtanak végre hasonló "öngyilkos akciót".

A kutatók egyelőre nem tudják biztosan, hogy a tengeri emlősök miért vetődnek partra időről időre. Az egyik lehetséges magyarázat, hogy a delfinek hanglokátorai összezavarodnak a sekélyebb vizekben, de az is előfordulhat, hogy mikor a csorda egyik beteg tagja a part felé veszi az irányt, akkor a többiek egyszerűen követni kezdik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!