Külföld

2011.08.19. 11:24

Kétszer hívta a rendőrséget a norvég merénylő

A norvég rendőrség csütörtökön megerősítette, hogy a múlt hónapban 77 embert meggyilkoló Anders Behring Breivik az utoyai ifjúsági táborból - ahol 69 gyereket lelőtt - kétszer is felhívta a rendőrséget. Négy héttel meghosszabbította Breivik őrizetét pénteken egy oslói bíróság.

MTI

Breivik ügyvédje, Geir Lippestad a múlt héten az Aftenposten című újsággal közölte, hogy védence tízszer próbált telefonálni, de csak kétszer jött létre a kapcsolat. Az ügyvéd szerint Breivik meg akarta adni magát.
   
A norvég rendőrség tájékoztatása szerint az első hívás 26 perccel Breivik letartóztatása előtt futott be a rendőrségre. Breivik ebben közölte, hogy Utoyán van, és meg akarja adni magát, majd lerakta a kagylót. A rendőrségi telefonközpontos komolyan vette a bejelentést és visszahívta, de a csöngetésre nem válaszolt.
   
A második hívása egy perccel azelőtt történt, hogy elfogták. "A norvég antikommunista ellenállási mozgalom parancsnoka vagyok. Végrehajtottam a műveletet, úgyhogy meg akarom... adni magam" - mondta ezúttal a gyilkos, és újból lerakta a kagylót. Egy perccel később megadta magát a rendőröknek.
   
Tájékoztatójukon a rendőrök azt is elmondták, hogy a szigeten lezajlott lövöldözéssel kapcsolatos hívások során elhangzottakból azt a következtetést vonták le, hogy a támadók száma kettő és öt között van, különböző fegyverekkel tüzelnek és robbanószerrel is rendelkeznek.

Meghosszabbították Breivik őrizetét

Négy héttel meghosszabbította a 77 ember meggyilkolásával vádolt Anders Behring Breivik őrizetét pénteken egy oslói bíróság.

A döntés értelmében az Oslóban pokolgéppel nyolc, egy nyári táborban pedig hatvankilenc embert meggyilkoló férfit teljes elszigeteltségben kell tartani, hogy ne manipulálhassa a bizonyítékokat és ne léphessen kapcsolatba esetleges bűntársaival.
A zárt tárgyaláson a 32 éves Breivik erős rendőri őrizet alatt vett részt. A bíróság elutasította azt a kérését, hogy fekete frakkban jelenhessen meg, mert szükségtelenül zavarónak és provokatívnak érezte a tervezett gesztust.


 Breivik elkészített egy még nagyobb pokolgépet is

A norvégiai kettős merénylet tettese, Anders Behring Breivik elkészített egy második pokolgépet is, amely nagyobb volt, mint amelyet Oslo belvárosában felrobbantott - közölte szerdán este az NRK norvég köztelevízió.


Az adó anonim katonai forrásokra hivatkozva jelentette, hogy az egy-másfél tonnás robbanó eszköz Breivik Oslótól 140 kilométerre északra lévő bérelt farmján volt, bevetésre előkészítve.

Az Oslóban július 22-én felrobbantott szerkezet "csak" mintegy 850 kilogrammot nyomott a szakértők becslései szerint, és nyolc embert ölt meg a kormányzati központban. A rendőrség nem kommentálta a tévében elhangzottakat. Július 27-én azonban már bejelentette, hogy robbanóanyagot talált és semmisített meg az elszigetelt tanyán, de nem részletezte, hogy mire bukkant, és milyen készültségi állapotban.

Breivik hosszú időn át tervezett merényleteket, és több hete bérelte a tanyát azt állítván, hogy zöldséget akar termeszteni. Ezzel fedezte a műtrágyavásárlást, hogy ne kerüljön gyanúba. Az illetékes hatóságok kimutatása szerint május elején hat tonna olyan műtrágyát szállítottak neki, amely alkalmas robbanóanyag készítésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!