Külföld

2011.02.01. 14:32

Menesztette kormányát Jordánia királya

Az elmúlt hetek tüntetései nyomán menesztette kormányát és új miniszterelnököt nevezett ki kedden II. Abdalláh jordániai király - jelentette be a királyi palota.

MTI

A bejelentés szerint az uralkodó a hadsereg volt tábornokát, Maarúf al-Bahítot nevezte ki új miniszterelnöknek, megbízva őt a szükséges politikai reformok végrehajtásával. A kinevezésről szóló levélben arra kérte a leendő kormányfőt (aki 2005 és 2007 már betöltötte e tisztséget), hogy "tegyen gyors és világos intézkedéseket valódi politikai reformok érdekében".
   
Jordániában az elmúlt hetekben több tüntetést szervezett az ellenzék, ezrek vonultak az utcákra politikai reformokat követelve, bírálva a kormány gazdaságpolitikáját, tiltakozva az üzemanyag- és az élelmiszerárak növekedése miatt.
   
"Olyan reformokat akarunk, amely a megérdemelt nagy lehetőségek és méltó élet felé nyitnak utat népünk előtt" - tette hozzá az uralkodó. A vezetés azt reméli, hogy a volt katonatiszt, ankarai (2002) és tel-avivi (2005) nagykövet Bahít kinevezése lecsendesíti az utca hangját, ahol nagy népszerűségnek örvend az új kormányfő.
   
A fő ellenzéki párt, az Iszlám Akciófront azonnal bírálta a király választását, úgy ítélve meg, hogy Bahít "nem reformer". A párt egyik végrehajtó bizottsági tagja szerint "nem ő az az ember, aki irányíthatja az átmeneti időszakot és kivezetheti Jordániát a válságból". Délután összeülnek az Iszlám Akciófront és a Muzulmán Testvériség képviselői, hogy megvitassák "e döntés következményeit" - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!