Külföld

2011.01.27. 06:14

Rendőri erőszak és halál

Erőt alkalmazott a rendőrség Kairóban és Szuezben szerda délután, hogy feloszlassa a kormányellenes tüntetőket.

MTI

   Szemtanúk beszámolója szerint százak gyűltek össze az egyiptomi főváros központjában, az újságírók szövetségének székházánál. A rendőrök gumibotokkal ütötték a kordont áttörni igyekvő tüntetőket, majd könnygázzal próbálták megfékezni a köveket hajigáló demonstrálókat.
   
Szuezben ugyancsak százak gyülekeztek annál a halottasháznál, ahova a keddi tüntetés egyik áldozatát elszállították. A tömeg a holttestet követeli, de a rendőrök ellenálltak, s itt is összecsapás bontakozott ki.
   
Biztonsági források és szemtanúk szerint a tüntetők felgyújtottak egy kormányzati épületet a kikötővárosban, s megpróbálták lángra lobbantani a kormányzó párt helyi irodáját is.
   
A szuezi összecsapásokban legalább 70 ember sebesült meg szerdán, köztük 55 tüntető, akiknek egy része gumilövedék okozta sérülések miatt szorult orvosi ellátásra - közölték kórházi források.
   
Kairóban egy tüntető és egy rendőr is életét vesztette a szerdai összecsapásokban, ezzel hatra emelkedett az elmúlt két napban az egyiptomi kormányellenes megmozdulásokban meghaltak száma - közölte egy biztonsági forrás, amely egyéb részleteket nem hozott nyilvánosságra.
   
Kedden és szerdán 860 tüntetőt vettek őrizetbe, közülük mintegy hatszázat Kairóban. Csak szerdán legalább ötszáz tiltakozó került rendőrségi fogdába. Név nélkül nyilatkozó biztonsági tisztviselők közölték, hogy nem mindenkit állítanak bíróság elé, lesznek olyanok, akiket a kihallgatások után szabadon engednek.
   
Az Április 6. Ifjúsági Mozgalom, az előző tiltakozások kezdeményezője szerdán újabb tiltakozó gyűlésre szólított Kairó belvárosába, hogy kiharcolják a jogot ahhoz, hogy "szabadságban és méltóságban éljenek". A szervezet különböző internetes oldalakon jelölte meg a gyülekezési pontokat.
   
A Twitter és a Bambuser már kedd óta nem elérhető Egyiptomban, s mostanra a Facebook is nehezen megnyitható, helyenként már blokkolják ezt a közösségi oldalt is. A Facebookon már Hoszni Mubarak államfő és Ahmed Nazif miniszterelnök lemondását követelik, valamint a parlament feloszlatását és nemzeti egységkormány megalakítását szorgalmazó felhívások jelentek meg.
   
A kormányszóvivő szerdán tagadta, hogy a hatóságok akadályozzák a közösségi portálok működését, mondván a kabinet tiszteletben tartja és védelmezi a véleménynyilvánítás szabadságát. A miniszterelnök ugyancsak kijelentette, hogy kormánya lehetővé teszi a szabad véleménynyilvánítást, amennyiben az jogszerűen történik.
   
A belügyminisztérium szerdán betiltott minden újabb tüntetést az országban, és egyben figyelmeztetett arra, hogy a rendőrség nem tűri el a gyülekezéseket és tiltakozásokat, azonnal lecsap az első csoportosulókra.
   
Az egyiptomiak ugyanarra panaszkodnak, mint a tunéziaiak: a növekvő élelmiszerárakra, a munkanélküliségre és a önkényuralmi kormányzásra. Egyiptom 80 milliós lakossága évente 2 százalékkal növekszik, s a lakosság 60 százalékának - köztük a munkanélküliek 90 százalékának - az életkora 30 év alatt van. A lakosság 40 százaléka kevesebb mint napi két dollárból él, egyharmada pedig írástudatlan.
   
A befektetők nyugtalankodnak az ingatag belpolitikai helyzet miatt. Az egyiptomi értéktőzsde kedden ünnepnap miatt zárva volt, de szerdán 6,1 százalékot esett az irányadó index. Az egyiptomi font árfolyama hatévi mélypontra esett az amerikai dollárhoz viszonyítva, és az államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (CDS) árazása 11 bázisponttal 345 bázispontra - 18 havi csúcspontra - emelkedett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!