Külföld

2011.01.27. 17:14

Maffiabíróság lesz Bulgáriában

A bolgár parlament csütörtökön megnyitotta az utat egy különleges bíróság felállítása előtt, amely csak a szervezett bűnözés ellen folytat majd pereket.

MTI

A képviselők módosították a büntető törvénykönyvet, amely így meghatározza az új igazságügyi testületet. Ezzel akarják gyorsítani a maffiafőnökök elleni eljárásokat és egyúttal bizonyítani az Európai Unió tagállamainak, hogy komolyan veszik az igazságügyi reformokat.
   
Az EU késlelteti Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez, továbbá az országnak szánt felzárkóztatási támogatást is attól teszi függővé, hogy mennyire eredményes Szófia a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harcban.
   
A "maffiabíróság" fél év múlva kezdheti meg munkáját.
   
A jobbközép kormány 2009-ben foglalta el hivatalát, és azóta jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy javítson az ország megtépázott tekintélyén, mindenekelőtt a bűnözés visszaszorításával. Ennek jegyében a rendőrség számos emberrablót, embercsempészt, autótolvajt és adócsalót tartóztatott le, de egyelőre elmaradtak a vádemeléssel, az ítélkezésről nem beszélve.
   
Franciaország és Németország a múlt hónapban közösen szólították fel az Európai Bizottságot, hogy ne engedje Bulgáriát és Romániát a schengeni övezetbe, amíg nem javítanak az igazságügyi és általában az államigazgatási rendszerükön, hogy szembeszálljanak a visszaélésekkel.
   
A kormány azzal indokolja az új bíróság felállítását, hogy ezzel felgyorsul a bírósági munka, és meggyőzheti Brüsszelt a Bulgáriáról júliusban esedékes következő jelentése előtt, hogy képes börtönbe juttatni a maffiafőnököket.
   
A kormány eltekintett korábbi szándékától, hogy a bíróság korrupciós ügyekben is eljárjon, miután a közigazgatási tisztségviselők és az ellenzék képviselői aggodalmuknak adtak hangot, hogy a bíróságot politikai célra is felhasználhatják.

Ezek is érdekelhetik