Külföld

2010.08.09. 11:46

Mia Farrow vallomása Hágában a "véres gyémántok" ügyében

Mia Farrow amerikai színésznő a Sierra Leone-i háborús bűnöket tárgyaló különleges hágai törvényszék előtt tett vallomásában hétfőn kijelentette: 1997-ben Naomi Campbell brit topmodell azt mondta neki, hogy egy hatalmas gyémántot kapott Charles Taylor akkori libériai elnöktől.

MTI

"Azt mondta nekem, hogy az éjjel felébresztették. Két férfi kopogtatott az ajtaján. Közölték vele, hogy Taylor küldte őket, és egy hatalmas gyémántot nyújtottak át neki" - állította Farrow. 
Előző este mindketten Nelson Mandela akkori dél-afrikai elnök vacsoravendégei voltak.
   
Az amerikai színésznő tanúskodása eltér Campbell múlt héten tett vallomásától, amelyben a topmodell azt állította, hogy az éjszakai látogatók egy zacskót nyújtottak át neki, amelyet csak másnap nyitott ki, "apró, piszkos köveket" talált benne, s nem tudta, hogy azokat Taylor küldte.

   
Farrow vallomása szerint azonban Campbell a reggelinél eldicsekedett azzal, hogy milyen értékes ajándékot kapott Taylor elnöktől, és - az amerikai színésznő emlékezete szerint - a topmodell igen izgatott volt.
   
Később Campbell úgy döntött, hogy jótékonysági célokra használja fel a drágakövet, és odaadta azt egy barátjának, aki karitatív tevékenységet folytatott Dél-Afrikában. Ez a barát Jeremy Ratcliffe volt, akkoriban a Nelson Mandela Gyermekalap igazgatója.
    
A 62 éves Charles Taylort háborús bűncselekmények és emberiesség elleni bűntettek vádjával állították a különleges törvényszék elé. Az ügyészek szerint felfegyverezte, kiképezte és utasította a Sierra Leone-i lázadókat, akik több ezer polgári személyt öltek vagy csonkítottak meg a határ mentén. Taylor szolgálataiért több millió dollár értékű csiszolatlan gyémántokat kapott a lázadóktól, és ezek a drágakövek kapták a nyilvánosságban a "véres" jelzőt.
   
A vád képviselőjének Campbell gyémántajándékozási tanúvallomására amiatt volt szüksége, hogy cáfolja Taylor állítását, miszerint sohasem került birtokába csiszolatlan gyémánt. A volt libériai elnök tagadja a vádakat, a Campbell-féle "gyémántsztorit" pedig egyenesen "képtelenségnek" nevezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!