Külföld

2010.07.30. 10:37

Vegyszeres hordók ezrei úsznak egy kínai folyóban

Továbbra is vegyszeres hordók ezreit próbálják kihalászni hálókkal és rudakkal az északkelet-kínai Szonghua (Songhua) folyóból, közel háromezer már ismét biztonságban van, de ismeretlen számú tartály a mélybe merült - jelentette a kínai média pénteken.

MTI

További mintegy négyezer hordó lebeg, halad az árral Csilin (Jilin) tartományban, amelynek vezetése ígéretet tett arra: még a területén minden lehetséges eszközzel igyekszik megakadályozni, hogy a hordónként 170 kilogrammnyi robbanásveszélyes vegyi anyag a vízbe kerüljön. Ugyanakkor hírek szerint helikopterekről elsüllyedni is láttak tartályokat.
   
A folyó mentén nyolc ponton alakítottak ki állomásokat, amelyekről az éjszaka folyamán is igyekeztek elérni, megfogni és kiemelni a veszélyes hordalékot. Előttük a folyón úszó gallyaktól, gaztól, egyéb szeméttől darukkal igyekeznek megszabadítani a víz felszínét, hogy a láncba állított csónakokban lévők a hosszú rudak és a kifeszített acélháló segítségével megállíthassák és a szárazföldre menthessék a hordókat.
   
A hordók akkor kerültek a vízbe, amikor szerdán Csilin város Jongcsi (Yongji) kerületében két vegyi üzem területéről a Szonghua áradó mellékfolyója magával ragadta azokat. A több mint hétezerből körülbelül négyezer üres volt. Jongcsiban 13 ember meghalt, hat eltűnt, amikor a víz elárasztotta a térséget.
   
Az eddigi jelentések nem térnek ki arra, hogy a már biztonságban lévő tartályokból hány volt tele és hány üres, de a monitorállomások jelentése szerint a mérések nem mutattak ki vegyi szennyeződést a vízben. A Szonghua mintegy 4 millió 300 ezer ember ivóvízének forrása a környéken. A történtek hatására egyes helyeken átmenetileg megszűnt a vízszolgáltatás, és megemelkedett a palackozott ásványvizek ára.
   
A helyi időjárás-előrejelzés szerint Közép-Csilinben és a szomszédos Hejlungcsiang (Heilongjiang) déli részén további esőzések, s így áradások várhatók, ami nehezíteni fogja a további mentést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!