Külföld

2010.07.20. 07:39

Megtiltanák a cibetmacskák ürülékéből kinyert kávé fogyasztását

A világ legdrágább kávéjának szemeit a cibetmacskák ürülékéből gyűjtik össze, ezért a muszlimok szerint tisztátalannak számít.

Horváth A. Attila

A Kopi Luwak kávé babja a cibetmacskák táplálékául szolgál, majd a kávészemek fermentálódnak az állat bélrendszerében. Az ürülékből kiválogatott szemeket megpörkölik. Hívei lelkesednek a Kopi Luwak lágy ízéért, illetve a specialitás utóízéért, amely nélkülöz minden kesernyésséget. Élvezete nem olcsó: általában mintegy 440 dollárt (közel százezer forint) kell fizetni kilójáért.

A világ legdrágább kávéja

A világ legdrágább kávéja a Kopi Luwak. Ebből egy csészével 10 ezer forintnál is többe kerül. Ínyencek esküsznek rá, hogy ez a világ legízletesebb kávéja, amelynek különlegességét az adja, hogy a szemeket egy cibetmacska- féle, az Indonéziában honos közönséges pálmasodró székletéből válogatják ki a kávéültetvények dolgozói. Az állatok nyersen fogyasztják el a kávébabot, ám bélrendszerük csak a rajta áthaladó mag puha héját emészti meg, a többi a végbélen keresztül távozik. Az így nyert babkávéból készült nedű sokak szerint a pálmasodró gyomornedvének köszönheti különleges, egyedi zamatát.


Kávékülönlegességekről ide kattintva olvashat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!