Külföld

2010.06.11. 12:29

Náci feliratokkal gyaláztak meg brit katonai sírokat

Náci feliratokat találtak pénteken brit katonák sírjain az észak-franciaországi Loos-en-Gohelle katonai temetőjében - közölte Hubert Falco francia veteránügyi államtitkár.

MTI


Pas-de-Calais megyéjének prefektúrája szerint horogkereszteket, kelta kereszteket, SS jeleket, valamint egyéb feliratokat és a szex szót festették rózsaszín festékkel az I. világháborúban elesett tucatnyi brit katona sírjára és a temető központi emlékművére.
   
Az államtitkár elítélte az "elfogadhatatlan sírgyalázást", amellyel megsértették azoknak a katonáknak az emlékét, akik Franciaország védelméért áldozták az életüket. A közlemény megfogalmazása szerint a sírgyalázásokkal Franciaországot is megsértették az elkövetők. Falco szolidaritásáról és barátságáról biztosította brit és kanadai kollegáját.
   
A Lens városának közelében található brit katonai temetőben az egykori Brit Birodalom 2387 katonájának sírja található, közülük 39-en voltak kanadaiak. Valamennyien 1915 nyarán vesztették életüket.
   
A lensi rendőrség megkezdte a nyomozást. A brit katonák sírgondozói bizottsága (Commonwealth War Graves Commission) pedig jelezte, hogy sürgőséggel megtisztítják a sírokat, amelyek közül egyébként egyet sem törtek szét, vagy rongáltak meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!