Külföld

2009.12.17. 06:39

Nincs amnesztia: már nem védi semmi a korrupcióval vádolt a pakisztáni államfőt

Érvénytelenítette a pakisztáni legfelsőbb bíróság szerdán azt a 2007-ben hozott amnesztiarendeletet, amely mentesítette Aszif Ali Zardari pakisztáni elnököt és több munkatársát a korrupciós vádak alól. A legnagyobb ellenzéki párt azonnal az államfő lemondását követelte.

zaol.hu

A bírósági határozat nyomán megnyílhat az út számos korrupciós eljárás megindítása előtt, amely megingathatja az egyébként sem teljesen stabil pakisztáni belpolitikai helyzetet.

A Pervez Musarraf volt államfő által 2007-ben kihirdetett rendelet több mint 8000 személyt, köztük politikusokat és köztisztviselőket mentesített a felelősségre vonás alól elsősorban korrupciós ügyekben. A rendelet annak idején a néhai Benazir Bhutto egykori miniszterelnök és Musarraf közti hatalommegosztás részeként született meg. Bhutto az amnesztia kihirdetése után tért vissza Pakisztánba 2007-ben, ám két hónappal később, a választási kampány közben meggyilkolták. Helyette férje, Aszif Ali Zardari vezette győzelemre pártját, a Pakisztáni Néppártot (PPP) 2008 februárjában, és Musarraf lemondása után ő lett az államfő.

A pakisztáni elnöki szóvivő közölte: tiszteletben tartják a legfelsőbb bíróság döntését, de Zardari lemondása nincs napirenden. "A PPP vezetése nem aggódik, a párt - ahogy korábban is tette - most is képes lesz szembenézni a nehézségekkel" - mondta a szóvivő.

Zardari államfőként mentességet élvez, így egyelőre ellene személy szerint nem indulhat eljárás. Ellenfelei azonban korábban jelezték: ha érvénytelenné válik az amnesztiarendelet, kezdeményezni fogják az államfői mentesség felfüggesztését arra hivatkozva, hogy Zardari megválasztása alkotmányellenes volt.

Zardarit és Bhuttót közvagyon elsikkasztásával és korrupcióval vádolták azokra az időszakokra vonatkozóan, amikor Bhutto miniszterelnök volt az 1980-as évek végén és az 1990-es évek közepén. Zardari, akit csak "Mister 10 százalék" gúnynéven emlegetnek, 2004-ig 11 évet ült börtönben, anélkül, hogy elítélték volna. Saját állítása szerint az ellene felhozott korrupciós vádak politikai célzatúak.

Forrás: MTI/AP/Reuters/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!