Külföld

2009.12.18. 18:15

Iráni katonák elfoglaltak egy határ menti iraki olajkutat

Iráni katonák pénteken behatoltak Irak területére, s ott elfoglalták egy vitatott hovatartozású déli olajmező egyik kútját - közölte egy iraki illetékes.

zaol.hu

Bagdadban eleinte cáfolták a hírt, később azonban Ahmed Ali al-Kafadzsi iraki belügyminiszter-helyettes megerősítette az iráni behatolás tényét, hozzátéve, hogy a pénteki eset már a sokadik volt a héten.

 "... tizenegy iráni (katona) jött át az iráni-iraki határon, s ellenőrzése alá vette az ottani olajkutat. Felhúzták az iráni lobogót, és most is ott vannak" - mondta. Hangsúlyozta, hogy az iraki kormány nem tesz katonai lépéseket, de megfelelő diplomáciai választ készül adni a kialakult helyzetre.

Az olaj világpiaci ára enyhén megemelkedett azt követően, hogy az al-Arabíja hírtelevízió elsőként beszámolt a behatolásról.

Az ügyben rendkívüli ülésre hívták össze a Núri al-Máliki kormányfő vezette iraki nemzetbiztonsági bizottságot.

Az Iráni Nemzeti Olajtársaság később Teheránban cáfolta az incidensről szóló híreket, más hivatalos források azonban nem nyilatkoztak az ügyről.

Az iraki belügyminiszter-helyettes elmondása szerint a Bagdadtól 300 kilométerre délkeletre, Majszán tartományban lévő Fakka olajmező egyik kútjáról van szó, amely a határtól mintegy háromszáz méterre iraki területen van. A olajmezőn megosztott kitermelés zajlik, azaz mindkét oldalról szivattyúznak belőle kőolajat, a szóban forgó 4-s számú kutat azonban Irak a magáénak tartja.

Egy amerikai tisztségviselő Washingtonban neve elhallgatását kérve azt mondta, hogy hasonló incidensek máskor is előfordultak már az iráni-iraki határon, amelyet máig nem jelöltek ki egyértelműen a két ország 80-as években vívott brutális háborúja óta.

Az amerikai forrás szerint az iraki biztonsági erők a térségben vannak, de az incidensben egyetlen lövés sem dördült el.

Forrás: MTI/Reuters/AFP/AP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!