Külföld

2009.09.02. 06:16

Hat és fél órát sétáltak az űrben

Cape Canaveral - Befejeződött szerdán a Discovery űrrepülőgép két amerikai űrhajósának sétája a világűrben, amely nem volt teljesen problémamentes.

zaol.hu

Danny Olivas és Nicole Stott űrséta közben több mint fél órára elvesztette a kapcsolatot a földi irányítással. Harminchárom percig kommunikáció nélkül dolgoztak a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) kívül. A kapcsolat egy heves vihar miatt szakadt meg. A NASA hírmagyarázója szerint a műszaki hiba nem veszélyeztette az asztronauták életét.

A hat és fél órás űrséta legfontosabb feladata az volt, hogy leválasszanak az ISS egyik tartógerendájáról egy elhasznált ammóniatartályt, amelynek helyére egy következő űrsétán helyeznek el újat. Egy ponton az űrhajósok a maguk tartották - a súlytalanság körülményei között - a mintegy 600 kilogrammos tartályt, amíg az űrrepülőgép robotkarja meg nem fogta azt. 

További gondot okozott, hogy Olivas kesztyűje a manővert követően enyhén felfeslett. Az földi irányító központ több percig mérlegelte a teendőket, mielőtt engedélyezte az űrhajósoknak munkájuk folytatását. A kesztyű felfeslését a központ nem minősítette jelentősnek. Ha az lett volna, akkor korábban be kellett volna fejezni az űrsétát, amely hat és fél órás kint tartózkodást követően sikeresen és szerencsésen véget ért.


Forrás: MTI/Reuters

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!