Külföld

2009.05.15. 15:21

Négy áldozat! Öngyilkos merénylet Groznijban

Groznij - Négyre emelkedett a grozniji belügyminisztériumnál pénteken elkövetett öngyilkos merénylet halálos áldozatainak száma, életét vesztette két rendőr és vélhetően a két merénylő, öt személy sérüléseket szenvedett.

zaol.hu

A hivatalos tájékoztatás szerint két ismeretlen hajtott egy Lada személyautóval a csecsenföldi belügyminisztérium körüli zárt terület egyik bejáratához, amelyet két rendőr őrzött. A rendőrök felszólították az illetőket, hogy álljanak el onnan a kocsival, de azok közelebb mentek a rendőrökhöz, s ekkor következett be a robbanás.  
    
A helyszínen találtak egy vezetői jogosítványt, amely egy 1933-ban született férfi nevére szólt. Feltételezik, hogy a merénylethez használt kocsiban volt a dokumentum, s hogy a merénylők az autót lopták. 
    
Ramzan Kadirov csecsenföldi elnök elismeréssel szólt a két rendőrről, s úgy vélte: bátor magatartásukkal megakadályozták, hogy a merénylet sokkal több áldozatot szedjen. Kadirov szerint a két merénylő az épületben akarta felrobbantani magát, de amikor világossá vált, hogy nem jutnak be, ők maguk, vagy felbujtóik működésbe hozták a pokolgépet. Az elnök emlékeztetett rá: már többször előfordult, hogy semmit sem sejtő embereket kértek meg például egy ártalmatlannak tűnő csomag átadására, s az abban lévő pokolgépet távirányítással hozták működésbe. 
    
Kadirov felhasználta az alkalmat annak hangsúlyozására, hogy a merénylet nem volt hatással a grozniji helyzetre, a városban és az egész köztársaságban nyugalom van. Újra felszólított mindenkit, aki még mindig fegyvereket rejteget, hogy szolgáltassa azokat be a hatóságoknak. Hozzátette: az illetők ezzel megmenthetik az életüket, ellenkező esetben szomorú vég vár rájuk.
    
Csecsenföldön alig néhány hete oldották fel a közel 20 éve életbe léptetett korlátozásokat, de több helyen azóta már vissza is állították azokat. Kadirov szerint már csak néhány tucat, az orosz titkosszolgálatok szerint továbbra is több száz fegyveres szeparatista bujkál a hegyekben és az erdőkben.


Forrás: MTI - Horváth Júlia

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!