Közlekedésbiztonsági akció, Amerikából

2019.09.17. 08:00

Mielőtt zebrára lépsz, fogj egy zászlót!

A forgalmas gyalogátkelőhelyeknél civil kezdeményezésnek köszönhetően „zebrazászlók” segítik a biztonságosabb átkelést.

Szabó Zsófia

Vörös András a zebrazászlókkal Fotó: Szakony Attila

Fényvisszaverő csíkokkal ellátott zászlókkal találkozhatunk a város több pontján, a jelzőlámpa nélküli, az átlagnál balesetveszélyesebb gyalogátkelőhelyeknél. Nem ok nélkül: a gyalogosok egy-egy zászlót kézbe véve biztonságosabban átsétálhatnak a zebrán, mivel így az autósok már messziről észrevehetik őket. A közlekedésbiztonsági akció Amerikából indult, ma már hazánk több településén bevezették.

Vörös András a zebrazászlókkal Fotó: Szakony Attila

Nagykanizsán a napokban helyezett ki egyelőre tizenhat zászlót (a negyvenből) több zebrához a Thúry Vitézlő Oskola. Vörös András, az oskola vezetője elmondta: saját költségvetésből készítették láthatósági mellényekből a neonzöld zászlókat.

– A zászlók minimális anyagi ráfordítással elkészíthetőek, de nagyon hasznosak. Ha egy gyalogos a kezébe veszi, amikor átsétál a zebrán, még rossz fényviszonyok közt is előbb észreveszi az autós – mondta Vörös András.

Eddig a Csengery útra, az Ady utcára és a Balatoni útra tettek ki zászlókat. Még használat nélkül, pusztán a helyükön is hasznosak lehetnek, hiszen zömmel oszlopokon, szemmagasságban vannak, az autósok figyelmét így is felhívják arra, hogy gyalogosokra számíthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában